Хонконг - привлекателна дестинация за капитали и стоки

Търговско-икономическото представителство на Хонконг - Брюксел, запозна представители на българския бизнес с възможностите за износ на азиатския пазар. Над 100 представители на българския бизнес проявиха интерес към семинара на тема "Хонконг - Вашата бърза връзка с възможностите на китайския пазар".

Председателят на БТПП приветства участниците в семинара. Според него отварянето на офис на Съвета за търговско развитие на Хонконг в България ще разшири възможностите за двустранно сътрудничество и достъпът на българските фирми до партньори от Китай (над 5,4 млн. компании) ще бъде улеснен.

Хонконг е перспективен пазар за българските вина. "В Хонконг се търсят качествени вина, а съвсем скоро отпаднаха и митата ни за внос на тези продукти", това съобщи Мери Чоу, специален търговско-икономически представител на Хонконг за Европейската общност.

Хонконг, който е със статут на специален административен район на Китай, предлага изключително добри условия за бизнес - липсват регулации и рестрикции върху чуждестранната собственост в страната; търговията е безмитна, а нетарифните ограничения и регулации при износа и вноса са минимални.

През последните години Хонконг е сред водещите страни по икономическа свобода в класациите, изготвени от независими изследователски групи - американската фондация "Херитидж", "Уолстрийт Джърнъл", канадския институт "Фрейзър".

Градът има конвертируема валута, отлична инфраструктура и ниски данъци, уточни Мери Чоу. Най-голямото предимство обаче е специалният митнически режим с Китай, което позволява на всеки производител в Хонконг да изнася стоките си на китайския пазар, без да плаща мита за тях, добави Чоу.

Очакванията за икономическото развитие на административен район Хонконг през 2009 г., въпреки глобалната криза са благоприятни. Предвижда се само забавяне на икономическия растеж, който през последните 10 години възлиза средно на 9.8%. През 2009 г. най-лошата прогноза за стойността му е 6%, без да се отчита помощта от държавата.

Българските предприятия биха могли да се впишат добре в сферата на електрониката, както и на телекомуникационния пазар, уточни Уинчел Чейнг, директор на Съвета за търговско развитие на Хонконг за Германия и Централна Европа. Той препоръча на българските фирми да откриват клонове в Хонконг, за да извлекат максимална полза при износа на азиатския, и най-вече на китайския пазар. "Очакваме до 11 на сто да се повиши стокооборотът между нашите две страни през тази година", каза още Чейнг.

От Съвета за търговско развитие на Хонконг (www.hktdc.com) предлагат посредничество и консултантски услуги за навлизане на азиатския пазар. Съществува възможност за обмяна на опит и иновации между малките и средните предприятия от двете страни в една обща мрежа.

Инфобизнес бр. 11/2009

 
Публикувана: 18 Март 2009 г. 10:03:17
 Новини

15 Август 2017
Mеждународно изложение „Marketplace Austria Food 2017"
още...
10 Август 2017
„Развитие на социалното предприемачество” - отново обявена процедура за подбор на проекти
още...
07 Август 2017
Осигуровки на работещи в чужбина
още...
02 Август 2017
Здравни осигуровки на студенти в чужбина
още...
24 Юли 2017
РТИК съдейства в изпълнението на проект Heritage for RO-BG Economy
още...

Още новини