Коалиция „Свобода на търговията" ще търси отговорност от Г20!

Коалицията „Свобода на търговията", състояща се от повече от 60 неправителствени организации от 44 страни, публикува отворено писмо, призоваващо всички правителства да премахната бариерите пред търговията.

Сред подписалите писмото са нобеловият лауреат по икономика Върнън Смит; бившия държавен секретар на САЩ Джордж Шулц; бившият министър-председател на Естония Март Лаар; бившите финансови министри на Нова Зеландия (Рут Ричардсън), Чили (Ролф Лудрес), Украйна (Виктор Пунценик) и Полша (Лецек Балцерович); бившият главен икономист на Кремъл Андрей Иларионов; индийският бизнесмен и автор Гурчан Дас; изтъкнатите китайски икономисти Ксия Йелянг (Пекин) и Мао Шоулунг (Ренмин); Александър Граф Ламбсдорф; и много други изтъкнати икономисти, философи и представители на академичните среди. Повече от 2 000 човека към момента са подписали писмото, включително 1 000 учени.

Българските подписи за подкрепа на отвореното писмо са от целия екип на Института за пазарна икономика, Петер-Андреас Бохман (директор за България, Фондация „Фридрих Науман за Свободата"), Калин Манолов (председател, Българско общество за индивидуална свобода), Георги Ангелов (член на УС на Българска макроикономическа асоциация), проф. Емил Георгиев (Софийски университет), проф. Светослав Масларов (Нов български университет) и още повече от 30 граждани.

Предупреждавайки за опасностите от връщането на протекционизма, авторите на писмото отбелязват:

„Протекционизмът води до бедност, не до просперитет. Протекционизмът даже не „предпазва" местните работни места или производства; той ги разрушава, като ощетява износните производства и производства, които зависят от внос, за да произвеждат стоките си. Повишаването на местните цени на стоманата чрез „защитата" на местни компании за стомана просто увеличава разходите за производството на автомобили и всички други стоки, произведени от стомана. Протекционизмът е глупава игра"

Нещо повече, имайки предвид трагичните последици от протекционизма през 20-те и 30-те години на миналия век, допринесли за Вел иката депресия и за бедността и национализма, които от своя страна са причина за Втората световна война, в писмото се твърди, че „Протекционизмът разрушава мира". От друга страна:

„Търговията насърчава мира ... като обединява различни народи в обща култура на обмен - ежедневен процес на научаване на чуждите езици, социални норми, закони, очаквания, желания и таланти ... [и] като окуражава хората да изграждат връзки на общо изгодно сътрудничество. Точно както търговията обединява икономическите интереси на Париж и Лион, на Бостън и Сиатъл, на Калкута и Мумбай, търговията обединява също икономическите интереси на Париж и Портланд, на Бостън и Берлин, на Калкута и Копенхаген - на народите от всички страни, които търгуват помежду си."

Отвореното писмо е достъпно на нова интернет страница - http://www.freedomtotrade.org/, на която ще се публикуват новини, мнения на подписалите писмото, кратки филмчета и много други материали.

Също така, Коалицията „Свобода на търговията" поема ангажимент да наблюдава действията на правителствата по света и да поставя под въпрос всички действия, с които се цели въвеждането на протекционистични политики. /Лондон, 01 април 2009, 11 ч./

Институт за пазарна икономика

 
Публикувана: 1 Април 2009 г. 14:04:56
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини