Търговията в ЕС след 2010 г. е под въпрос заради евростандарти

Нов регламент изисква стоките да се изпитват от лаборатории, признати в Европа.
Българските стоки могат да бъдат връщани на европейските митници, ако нямат документи за качество и безопасност, признати от националните служби на съответната държава. Това е разписано с еврорегламент от 2008 г., който влиза в сила от януари следващата година и задължава производителите да гарантират безопасността на стоките си чрез проверка от акредитирани лаборатории, съобщи управителят на сертификацонната компания "Муди интернешънъл" Иван Савов.След 2010 г. всички търгувани стоки в Европейския съюз задължително трябва да са проверени за безопасност от лаборатории, акредитирани от националните институции на държавите членки и одобрени от Европейската организация за акредитация (ECA). Акредитираните лаборатории в страната са 200, но техните изпитвания не дават сигурност на бизнеса, защото Българската служба за акредитация (БСА) не е подписала Международното споразумение за взаимно признаване на сертификатите (MLA) и това може да доведе до отказ на сделки от европейските им партньори.

Въпреки че нашите стоки притежават екомаркировката CE, която доказва безопасността им, чуждите компании могат да откажат доставките им, ако изпитването не е станало от одобрени лаборатории, поясни Иван Савов. И добави, че глобата при несъответствие на стандартите за качество може да достигне 300 хил. евро От 2006 г. досега българските износители предпочитат да изпитват продукцията си в европейски акредитирани лаборатории, за да имат сигурността, че няма да бъдат отхвърлени при участието ми в международни търгове, ако не притежават съответните сертификати, одобрени по MLA. В резултат разходите на бизнеса надхвърлят 80 млн. евро годишно, вместо да плащат много по-ниски такси за проверки в българските лаборатории, коментира още Савов.От министерството на икономиката потвърдиха ,че Българската служба за акредитация все още не е подписала международното споразумение MLA, но според експерти проблемът се преекспонира от бизнеса. "Не само българската служба, но и други европейски органи не са парафирали това споразумение. Освен това чуждите компании не са длъжни да искат от българските им доставчици задължително изпитване от евролаборатория, получила разрешение по MLA. Те могат да го направят само ако поискат", обясни Силвана Любенова, шеф на дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката. Според нея службата за акредитация щяла да подпише споразумението много скоро и до една година българските стандарти и лаборатории ще получат необходимото признаване.

От Екатерина Стоилова

В-к Дневник/ 11.05.2009

 
Публикувана: 11 Май 2009 г. 12:05:11
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини