Търговията в ЕС след 2010 г. е под въпрос заради евростандарти

Нов регламент изисква стоките да се изпитват от лаборатории, признати в Европа.
Българските стоки могат да бъдат връщани на европейските митници, ако нямат документи за качество и безопасност, признати от националните служби на съответната държава. Това е разписано с еврорегламент от 2008 г., който влиза в сила от януари следващата година и задължава производителите да гарантират безопасността на стоките си чрез проверка от акредитирани лаборатории, съобщи управителят на сертификацонната компания "Муди интернешънъл" Иван Савов.След 2010 г. всички търгувани стоки в Европейския съюз задължително трябва да са проверени за безопасност от лаборатории, акредитирани от националните институции на държавите членки и одобрени от Европейската организация за акредитация (ECA). Акредитираните лаборатории в страната са 200, но техните изпитвания не дават сигурност на бизнеса, защото Българската служба за акредитация (БСА) не е подписала Международното споразумение за взаимно признаване на сертификатите (MLA) и това може да доведе до отказ на сделки от европейските им партньори.

Въпреки че нашите стоки притежават екомаркировката CE, която доказва безопасността им, чуждите компании могат да откажат доставките им, ако изпитването не е станало от одобрени лаборатории, поясни Иван Савов. И добави, че глобата при несъответствие на стандартите за качество може да достигне 300 хил. евро От 2006 г. досега българските износители предпочитат да изпитват продукцията си в европейски акредитирани лаборатории, за да имат сигурността, че няма да бъдат отхвърлени при участието ми в международни търгове, ако не притежават съответните сертификати, одобрени по MLA. В резултат разходите на бизнеса надхвърлят 80 млн. евро годишно, вместо да плащат много по-ниски такси за проверки в българските лаборатории, коментира още Савов.От министерството на икономиката потвърдиха ,че Българската служба за акредитация все още не е подписала международното споразумение MLA, но според експерти проблемът се преекспонира от бизнеса. "Не само българската служба, но и други европейски органи не са парафирали това споразумение. Освен това чуждите компании не са длъжни да искат от българските им доставчици задължително изпитване от евролаборатория, получила разрешение по MLA. Те могат да го направят само ако поискат", обясни Силвана Любенова, шеф на дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката. Според нея службата за акредитация щяла да подпише споразумението много скоро и до една година българските стандарти и лаборатории ще получат необходимото признаване.

От Екатерина Стоилова

В-к Дневник/ 11.05.2009

 
Публикувана: 11 Май 2009 г. 12:05:11
 Новини

14 Януари 2019
Процедура "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" ще бъде представена на 16.01.2019г. в Русе
още...
14 Декември 2018
Бизнес делегация до Намибия, Мозамбик и Кения, 21-26 януари 2019
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини