ЕК ни отпуска над 250 млн. евро за енергийни проекти

Европейската програма за икономическо възстановяване предвижда да се инвестират 3.98 милиарда евро в проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, за разположени в морето вятърни инсталации и за проекти за улавяне и съхранение на СО2, припомнят от пресцентъра на Европейския парламент. България ще получи финансиране по проекта "Набуко", както и за свързване на газовата й мрежа с тези на Гърция и Румъния.

Според Европейската програма за икономическо възстановяване за 2009 г. и 2010 г. са отделени 5 милиарда евро за енергийни проекти, широколентов Интернет и мерки, свързани с реформата на Общата селскостопанска политика. По въпроса беше постигнато споразумение между Чешкото председателство на ЕС и ЕП преди гласуването на първо четене на парламентарната сесия на Парламента в Страсбург. Докладът на Евгениус Малдейкис (СЕН, Литва) по въпроса беше приет с 526 гласа "за", 64 "против" и 14 "въздържали се".

Програмата за финансиране на енергийни проекти ще осигури 3.98 милиарда евро за проекти в следните области:

  • проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи (2.365 милиарда евро);
  • проекти за разположени в морето вятърни инсталации (565 милиона евро);
  • улавяне и съхранение на СО2 (1.050 милиарда евро).

Програмата за възстановяване ще поеме до половината от разходите за свързване на газо- и електропреносните мрежи и за вятърните инсталации, разположени в морето. Инсталациите за улавяне и съхранение на СО2 могат да бъдат съфинансирани до 80% от разходите.

200 милиона евро за "Набуко"
Програмата предвижда 200 милиона евро за подпомагане на изграждането на газопровода "Набуко", чрез който природният газ от Каспийско море ще достига до ЕС. Държавите членки, които ще получат финансиране по тази линия, са България, Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

Финансиране за свързването на газовите мрежи на България с Гърция и Румъния
За изграждането на инфраструктурата за свързване на газопреносните мрежи между България и Гърция ще бъдат отпуснати 45 милиона евро (за линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина).

10 милиона евро ще бъдат отпуснати съответно за свързването на газопреносните мрежи на България и Румъния.

България, заедно с още 11 държави членки, ще получи финансиране и за изграждане на инфраструктура и съоръжения, позволяващи подаване на газ в случай на "кратковременно смущение в доставките".

По програмата финансиране ще получат и 13 проекта за улавяне и съхранение на СО2 в седем държави членки, както и проекти за разположени в морето вятърни енергийни паркове в Северно море и такива, предвиждащи свързване на подобни съоръжения в Северно и Балтийско море с електрическата мрежа на сушата.

Неизползваното финансиране може да бъде използвано за проекти за енергийна ефективност и за възстановяеми енергийни източници
Европейските депутати и председателството на Съвета се споразумяха, че Комисията ще наблюдава изпълнението на програмата и ще публикува всяка година доклад по този въпрос заедно с предложения за бюджета за следващата година. Ако докладът през март 2010 г. установи сериозни рискове при реализирането на приоритетните проекти, Комисията трябва да предложи допълнителни енергийни проекти.

По инициатива на депутатите, Комисията трябва да предложи пренасочване на средствата, които не са били контрактирани за проекти в трите приоритетни области до края на 2010 г., към финансиране на проекти за енергийна ефективност и възстановяеми енергийни източници.

Инфобизнес бр. 19/ 2009

 
Публикувана: 13 Май 2009 г. 11:05:40
 Новини

14 Януари 2019
Процедура "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" ще бъде представена на 16.01.2019г. в Русе
още...
14 Декември 2018
Бизнес делегация до Намибия, Мозамбик и Кения, 21-26 януари 2019
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...

Още новини