Отчет за дейността по усвояване на средствата от ЕС май 2008 - май 2009

Отчет за дейността по усвояването на средствата от ЕС за периода май 2008 - май 2009 направи заместник министър-председателят по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева. На 26 май пред представители на медиите, работодателски, синдикални и неправителствени организации и представители на дипломатическите мисии на страните членки на ЕС вицепремиерът обобщи напредъка в управлението и контрола на еврофондовете. В отчета е включена справка, според която страната ни е внесла в бюджета на ЕС около 844 млн. EUR за периода от 2007 до 30 април 2009 г., но касовите постъпления са 1.817 млрд. EUR.

Общият бюджет на всички европрограми, по които страната ни може да получи финансиране, е 16.13 млрд. EUR, като към момента вече са изплатени 2.7 млрд. EUR.

Резултати могат да бъдат обобщени така:

  • по предприсъединителната програма ФАР, все още са замразени 323 млн. EUR;
  • до края на юни ще бъде ясна съдбата на 272 млн. лв. по четирите блокирани мерки на САПАРД, които към момента се разплащат с пари от републиканския бюджет с разрешението на Брюксел;
  • разблокирани са 115 млн. EUR по програма ИСПА;
  • ускорено е договарянето на средствата по оперативните програми и към май 2009 г. те вече са 2.4 млрд. лв.
  • заработи и фонд ФЛАГ, който осигурява преференциални кредити за общините;
  • във връзка с кризата е постигнато увеличаване на авансовите плащания от 10 на 20% за големите инфраструктурни проекти, а за всички останали с 30%.

През 2009 г. един от основните акценти в усвояването и контрола на европарите трябва да бъде свързан с развитието на инфраструктурата, посочи вицепремиерът Плугчиева. Други приоритети, които тя изтъкна, са осигуряването на подкрепа за малки и средни предприятия, ускоряване на изпълнението на проектите и гарантиране на все по-висока прозрачност.

Пълният отчет - на уеб сайт www.oxgn.bg/otchet-prezentazia.ppt.


КОМЕНТАР

Все още има закъснели плащания

Без съмнение за една година има напредък в работата, свързана с еврофондовете. Ясно е, че като са положени усилия, ще има и резултати. Само една година обаче не е достатъчна. Все пак остават неразрешени някои сериозни въпроси. При нас продължават да постъпват оплаквания, свързани със закъсняване на плащанията например. Все пак едно са отчетите, а практиката е съвсем друго нещо. Не се каза и дума за загубените пари по ФАР. Все още няма и равнопоставеност в органите, които се занимават с надзора на еврофондовете. В тях участието на неправителствените организации е формално и е за сметка на участието на държавните органи.

Цветан Симеонов,
зам.-председател на БТПП

Инфобизнес бр.22/2009

 
Публикувана: 15 Юни 2009 г. 17:06:19
 Новини

25 Април 2017
Инфоцентърът на НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
25 Април 2017
НАП напомня, че наближава крайният срок за подаване данъчни декларации за доходите от нетрудова дейност
още...
21 Април 2017
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Българската агенция по безопасност на храните
още...
21 Април 2017
Национален щанд на Международната изложба за хотелиерство и ресторантьорство HOST, 20–24.10.2017, Милано, Италия
още...
20 Април 2017
Бюрата по труда стартираха процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и мерки за заетост и обучение на безработни
още...

Още новини