ДНИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПО РЕКА ДУНАВ, ДНИ ЗА ЕКОЛОГИЧНА ЧИСТА ПЛАНЕТA
“ЕВРО ДУНАВ” – 29 юни - 3 юли 2004

В своя хилядолетен бяг от Шварцвалд до Черно море, река Дунав мие бреговете на 9 държави, а чрез канала Рейн - Майн - Дунав техният брой става 13, като границата достига до Северно море... Огромната водна магистрала с евтиния си транспорт е спомогнала за икономическия просперитет на тази част от Европа. Германия и Австрия са високо развити държави. По техния път вече вървят останалите дунавски държави. Търговското сътрудничество между тях е начинът за приобщаването им в голямото европейско семейство.

На 29 юни 2004 год., отваря врати за поредното си издание изложение-договаряне “Евро Дунав”. “Евро”, защото Русе е врата на България към Европа и географска и историческа част от нея, Русе – естествен икономически, транспортен и културен възел в Дунавският регион в миналото, настоящето и бъдещето на България, а “Дунав”, защото основните участници са представители на държавите, разположени на голямата река, която обединява и премахва границите, отваряйки път за съвместни инициативи, за развитие на икономиките на страните, за търговия, производство, услуги, коопериране на фирми от различни държави, за намиране на общи точки между разностранни стопански и научни интереси и осъществяване на перспективни съвместни идеи. Не маловажен е и фактът, че до Русе може да се стигне и после да се отпътува към Европа по суша, въздух и вода. Оттук минават три важни европейски транспортни коридори – сухопътен, воден и въздушен.

Първото изложение беше през 1991 г. под патронажа на Кмета на град Русе с мотото “ ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ПЛАНЕТА” ”19 ВЕКА РУСЕ". Тогава Русе получи 300 000 екю в борбата си за екологично чиста природа. А от 1998 год. се провежда под егидата
на Областния управител на Русе. На церемонията по откриването му присъства японският посланик, от 1999 г. е и под патронажа на председателя на Общинския съвет. Наши партньори са ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ТЪРГОВИЯТА КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА, АСОЦИАЦИЯ НА ДУНАВСКИТЕ ОБЩИНИ "ДУНАВ ", БЪЛГАРО -РУСКА ТЪРГОВСКО ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА, БЪЛГАРО - ИЗРАЕЛСКА ТЪРГОВСКО ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА, ИТАЛИАНСКИ ИНСТИТУТ ЗА
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ СОФИЯ, РУСЕНСКА СТОПАНСКА КАМАРА, ТЕРИТОРИАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ – РУСЕ, ТЮФ РЕЙНЛАНД КОНСУЛТ “БЪЛГАРИЯ”, РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ “АНГЕЛ КЪНЧЕВ”

През 2000 г. изложението се проведе и в Силистра под патронажа на областните управители на Силистренска област и префектура Калъраш - Румъния, с активното съдействие на Асоциацията за регионално развитие на област Силистра, с участието на стопански организации от двете държави. Тогава 22 фирми от двете страни на река Дунав намериха партньори за бъдеща съвместна дейност. Сключи се трансграничен договор за дългосрочно сътрудничество, проведоха се дискусии за развитие на местния бизнес с участието на представители на Асоциацията за регионално развитие, Американската агенция за международно развитие, Фондацията за реформа в местното самоуправление, Програма F L A G, Българска стопанска камара, Агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията за чуждестранни инвестиции.

Различните издания на “ЕВРО ДУНАВ” са откривани от Областния управител на област Русе, Председателят на Общински съвет на град Русе, Посланикът на Япония, Генералният консул на Руската федерация Михаил Рева, Д-р Масимо Ди Джандоменико директор на Италианският институт за външна търговия , Търговският съветник при Посолството на република Полша. Търговският съветник при Посолството на Русия, Председателя на Българо-руската търговско промишлена палата. Бяха проведени семинари и представяне от Институтат по външна търговия - София, Изпълнителна агенция за насърчаване на търговията към Министерство на икономиката, ТЮФ - Рейланд Консулт България ЕООД и Центърат за мениджмънт и фирменно развитие.

За разширяващата се с всяка изминала година инициатива, спомага и една важна за всички ни тема - екологията. Защото наред с високото качество, организаторите държат на екологично чистата продукция, която запазва водите, въздуха и почвата чисти. Специално място в тази насока се отделя и на новите екологично чисти енергийни източници.
Мотото на изложението:

“Природата ни е дарила една река, която ни обединява и свързва, символ на една отворена Европа без граници – да доведем деловите контакти между нас до взаимоизгодни контракти”
Какво по-хубаво от това държавите, разположени по река Дунав, да се срещат именно на "ЕВРО ДУНАВ".А защо не, и от други държави да намерят на изложението своите партньори. Развитието на пълноценни търговски контакти винаги е било гарант за сътрудничеството между страните и във всяко друго отношение - социална сфера, наука, култура, изкуство.
Договарянията, сключени на Изложение "ЕВРО ДУНАВ", дават шанс на производители, търговци и учени от повечето европейски страни за ползотворно трансгранично сътрудничество.
Повече информация можете да намерите в раздел: Панаири и изложения.

 
Публикувана: 3 Юни 2004 г. 10:06:28
Подробности
 Новини

13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...
07 Февруари 2018
Превеждаме данъци и осигуровки без такси
още...

Още новини