Алтернативен подход за намаляване на цените

„Ако те поваля с удар, а след това ти подам ръка да се изправиш, не би трябвало да ми ръкопляскат", Робърт Скот Гаслър

На 1 юли се случиха няколко интересни събития в икономиката: цените на природния газ, дневната електроенергия, топлоенергията и вътрешноевропейските телефонни услуги паднаха. Отраз. И при всички благодарение на решение на държавен или междудържавен орган, а именно Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Европейската комисия. За наивния гражданин това може да доказателство, че държавната регулация на цените е способна да подобри жизнения му стандарт с едно наглед просто въвеждане на закон. Ще разясня защо това не е така.

Случая с цените на енергийните суровини и електро- и тополоенергията сме коментирали и друг път. От една страна ДКЕВР въвежда тези ценови намаления повече от половин година след като световните цени на енергийни суровини паднаха, т.е. през цялото това време българите плащаха по-високи цени от тези по света. От друга страна, цените на суровините паднаха на глобално ниво със 70%, а ДКЕВР ги намали с около 30%, с което явно българският потребител е ощетен.

Казусът на роуминг тарифите в Европейския съюз е може би още по-интересен. За начало, трябва да се има предвид, че мобилните оператори в Европа не могат просто да започнат да предлагат услугите си свободно: те първо трябва да придобият разрешение от държавата, което се дава рядко, трудно е и на малък брой кандидати. В една страна обикновено няма повече от 4 доставчика, а когато има, те ползват технологичната база на някоя от големите 4 компании. Този лицензионен режим наложен от държавата има ефекта на бариера за навлизане на пазара и поддържа нивото на конкуренция ниско, от което и цените остават високи. Освен на входа, секторът като цяло остава съществено регулиран, както последното определяне на цените доказва.

И теорията, и практиката предостатъчно често са доказвали, че пазар със свободен достъп и отсъствие на държавна намеса успяват много по-успешно да доведат до силна конкуренция, която носи по-качествени услуги на по-ниски цени. Тази статия не цели да прави преглед на оправданията за регулации в енергийния сектор и този на мобилните комуникации (критикували сме ги в дълбочина туки тук), а единствено да покаже, че има и алтернативен подход с по-силни положителни ефекти върху потребителите.

Факт е, че на 1 юли държавата намали цените за потребителите. Но е и факт, че тя всъщност пречи за още по-силната конкуренция между операторите, което би довело до още по-ниски цени в много по-кратък срок.

Автор: Велин Пеев

Бюлетин ИПИ/ брой 433

 
Публикувана: 6 Юли 2009 г. 10:07:12
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини