Алтернативен подход за намаляване на цените

„Ако те поваля с удар, а след това ти подам ръка да се изправиш, не би трябвало да ми ръкопляскат", Робърт Скот Гаслър

На 1 юли се случиха няколко интересни събития в икономиката: цените на природния газ, дневната електроенергия, топлоенергията и вътрешноевропейските телефонни услуги паднаха. Отраз. И при всички благодарение на решение на държавен или междудържавен орган, а именно Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Европейската комисия. За наивния гражданин това може да доказателство, че държавната регулация на цените е способна да подобри жизнения му стандарт с едно наглед просто въвеждане на закон. Ще разясня защо това не е така.

Случая с цените на енергийните суровини и електро- и тополоенергията сме коментирали и друг път. От една страна ДКЕВР въвежда тези ценови намаления повече от половин година след като световните цени на енергийни суровини паднаха, т.е. през цялото това време българите плащаха по-високи цени от тези по света. От друга страна, цените на суровините паднаха на глобално ниво със 70%, а ДКЕВР ги намали с около 30%, с което явно българският потребител е ощетен.

Казусът на роуминг тарифите в Европейския съюз е може би още по-интересен. За начало, трябва да се има предвид, че мобилните оператори в Европа не могат просто да започнат да предлагат услугите си свободно: те първо трябва да придобият разрешение от държавата, което се дава рядко, трудно е и на малък брой кандидати. В една страна обикновено няма повече от 4 доставчика, а когато има, те ползват технологичната база на някоя от големите 4 компании. Този лицензионен режим наложен от държавата има ефекта на бариера за навлизане на пазара и поддържа нивото на конкуренция ниско, от което и цените остават високи. Освен на входа, секторът като цяло остава съществено регулиран, както последното определяне на цените доказва.

И теорията, и практиката предостатъчно често са доказвали, че пазар със свободен достъп и отсъствие на държавна намеса успяват много по-успешно да доведат до силна конкуренция, която носи по-качествени услуги на по-ниски цени. Тази статия не цели да прави преглед на оправданията за регулации в енергийния сектор и този на мобилните комуникации (критикували сме ги в дълбочина туки тук), а единствено да покаже, че има и алтернативен подход с по-силни положителни ефекти върху потребителите.

Факт е, че на 1 юли държавата намали цените за потребителите. Но е и факт, че тя всъщност пречи за още по-силната конкуренция между операторите, което би довело до още по-ниски цени в много по-кратък срок.

Автор: Велин Пеев

Бюлетин ИПИ/ брой 433

 
Публикувана: 6 Юли 2009 г. 10:07:12
 Новини

23 Март 2018
Семинар относно Регламента за защита на личните данни (GDPR)
още...
13 Март 2018
Корпоративните декларации се подават само по електронен път
още...
13 Март 2018
Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица
още...
28 Февруари 2018
Бизнес форум с двустранни срещи България – Катар
още...
21 Февруари 2018
Национални дни на кариерата- 2018
още...

Още новини