Държавата ще бори безработицата с курсове

Социалното министерство ще се опита да запази и разкрие 150 хил. работни места за 15 месеца. За това ще се разчита на еврофондовете, старите програми за заетост и преквалификация. Тъй като досегашното усвояване на парите е много слабо, а работодателите не проявяват интерес заради тежката бюрокрация, министерството ще промени условията за кандидатстване.

Около 200 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат изразходвани до края на 2010 г. за намаляване на безработицата, съобщи министърът на труда Тотю Младенов. Сметката показва, че запазването на едно работно място ще струва 1300 лв. Вероятно сумата ще нарасне с още толкова, тъй като към нея ще се прибави бюджетът на министерството за активни политики на пазара на труда. В последните три години той е по 190 млн. лв.

Младенов прогнозира, че намаляването на осигуровките с 2% догодина ще предотврати съкращаването на 100 хил. души. Той добави, че след две седмици ще е готов анализът на Икономическия и социален съвет за ефекта от мерките на предишното правителство за насърчаване на заетостта. На базата на този анализ министерството ще разработи политиките си за 2010 г.

Над 920 млн. лв. от оперативната програма са предвидени за насърчаване на икономическата активност и за повишаване на производителността и адаптивността на заетите до 2013 г. Общият й бюджет е 2.3 млрд. лв., от които до момента са усвоени едва 57.6 млн. лв., или по-малко от 3%. "Престъпление ще е да не се използва този ресурс в сегашното положение на тежка икономическа криза и при липсата на пари в бюджета", заяви Тотю Младенов. Според него благодарение на европейските средства средногодишната безработица догодина може да бъде по-малка от предвидените в макрорамката на бюджета 11.4%. Работодателите обаче протестират срещу усложнената процедура за кандидатстване по оперативната програма. Бизнесът настоява да нараснат авансовите плащания. Другата критика на работодателите е бавното оценяване на проектите, което ги обезсмисля в условията на бързоразвиващата се криза. Процедурата от внасянето на проекта до сключването на договор с компанията отнема поне половин година. Предложението на фирмите е да се назначат повече чиновници, които да обработват по-бързо исканията за финансиране, както и да участват представители на бизнеса в комисиите, оценяващи проектите.

За да се ускори кандидатстването по програма "Развитие на човешките ресурси", за първи път парите ще се дават на хората, които искат да се квалифицират или преквалифицират, а не на обучаващи организации. Работещи и безработни няма да получават парите кеш, а ваучери. Те ще са на стойност между 600 и 1500 лв. в зависимост от степента и вида на обучението. "Така ще се приложи принципът "Парите следват човека" и ще се гарантира висока усвояемост на евросредствата при нисък корупционен риск, защото хората сами ще избират къде да се обучават", каза зам.-министърът на труда Красимир Попов. Основната слабост на ваучерния механизъм е качеството на обученията, добави той. В последните години тази дейност се практикуваше от кого ли не, добави и зам. образователният министър Светлана Ломева. За да прецизира методите на преподаване, ведомството ще напише методики, които трябва да се спазват.

От октомври министерството на труда ще открие три операции по оперативната програма с ваучери за курсове за придобиване на ключови компетенции и професионална квалификация. Работещите и безработните ще могат да кандидатстват за тях в бюрата по труда по местоживеене, а всеки ще може да се преквалифицира в каквато професия желае, обясни директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова. Например един миньор може да завърши курс за готвач или фотограф.

Операция "Адаптивност" е за служители на половин работен ден. Идеята е през свободното си време да се обучават. Освен ваучери, те ще получават пет месеца стипендии от по 132 лв. Към края на август по тази схема са кандидатствали 116 работници от 12 компании. Основното изискване към работодателите е да нямат данъчни и осигурителни задължения. Бюджетът на операцията е 72 млн. лв. за 40 хил. души. Те обаче не могат да кандидатстват, ако са получавали компенсации от държавата заради намалено работно време. Това беше една от основните антикризисни мерки на кабинета "Станишев".

Квалификацията на 27 хил. заети е целта на друга операция - "Аз мога". За това са предвидени 26 млн. лв.

Схемата "Отново на работа" дава възможност на безработни да гледат деца до тригодишна възраст срещу 240 лв. Парите могат да получат и техните баби и дядовци, но само ако не са пенсионери, обясниха от социалното министерство. Разликата с досегашната система е, че парите се даваха на пенсионери. Досега по програмата са кандидатствали 342 безработни и 259 родители. Идеята е да се даде възможност на майките да се върнат на работа, като се осигури незает да се грижи за децата им. Бюджетът на програмата е 64 млн. лв. за 8 хил. души.

Шефът на Агенцията по заетостта Стелиянова съобщи, че програмата за насърчаване на заетостта на безработни в предпенсионна възраст е спряна, тъй като само шест предприятия са поискали да наемат такива хора. Въпреки възможността да получат обучени кадри програмата не е атрактивна за работодателите, тъй като те нямат нужда от нови работници в кризата, обясни Стелиянова.

Мерките в числа

200 млн. лв. трябва да бъдат усвоени от еврофондовете

1300 лв. минимум ще струва едно работно място

600-1500 лв. ще е стойността на ваучерите за обучение

Осигуровките на земеделските производители ще се повишат три пъти

Социалното министерство ще предложи осигурителният праг за земеделските производители да се увеличи от сегашните 65 лв. на 210 лв. Предстоят разговори с министерството на земеделието за създаването на фонд, който да подпомага производителите при плащането на осигуровките. В момента от общо 170 хил. души в сектора се осигуряват едва 26 хил. Според министъра на труда Тотю Младенов в някои браншове работодателите могат да си позволят да вдигнат минималните осигурителни прагове заради свалянето на вноската за фонд "Пенсии" с 2% от 2010 г. Равнището на праговете се договаря между синдикатите и работодателите по браншове. Зам.-министърът на труда Христина Митрева прогнозира, че пенсиите ще се увеличат с около 2-2.5% от средата на следващата година.

Автор Мишел Гутсузян
В-к Дневник

 
Публикувана: 31 Август 2009 г. 13:08:02
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини