Бизнесът с храни очаква да е на плюс

Хранително-вкусовата промишленост е сред малкото отрасли, които удържат на кризата и въпреки спада в потреблението очакват да приключат годината на плюс. Изключение правят някои от експортно ориентираните сектори, като винопроизводството например, където заради огромната конкуренция бизнесът от години губи позиции и трудно намира нови пазари. В резултат за полугодието на т.г. винопроизводителите са постигнали едва 30 на сто от миналогодишния си експорт, призна неотдавна председателят на лозаро-винарската камара Пламен Моллов.

В същото време в месопроизводството, млечната индустрия и хлебния бранш не отчитат спад, а прогнозите на немалка част от мениджърите са за реализиране на печалба през тази година. Повечето предприемачи разработиха планове за действие в условията на криза, като намалиха социалните си разходи, ограничиха персонала и замразиха дългосрочните си инвестиции. Друга част започнаха да търсят нови пазари, които да компенсират загубата на старите. Типичен пример в това отношение са млекопреработвателите, които след спада на европейските пазари разработиха нови програми за износ в трети страни в арабските държави и Далечния изток.

Хлебопроизводителите пък за пръв път признаха, че са избегнали фалитите тази година благодарение на "сивия сектор" в мелничарството. В резултат цената на брашното остана сравнително ниска и по този начин те компенсираха повишените други разходи за газ и ток, които претърпяха в началото на 2007 г.

Въпреки че хранителната индустрия като цяло не отчита спад, браншовиците не се наемат да прогнозират как ще се развиват през следващата година. "Ако банките понижат лихвите и се отворят към бизнеса, ще имаме възможност да се развиваме. Засега сигналите са добри", обясни собственикът на месопреработвателното предприятие "Тандем" Кирил Вътев.

Кирил Вътев, собственик на месопреработвателното предприятие "Тандем":

Очакваме да сме на печалба

Браншът понесе кризата без особени сътресения, като почти не отчитаме спад в продажбите. Специално нашата компания се развива успешно и очаквам да приключим годината на печалба. Трудно мога да прогнозирам какво ще се случи след една година, но съм оптимист, особено след намеренията на новото правителство да започне борба с корупцията и сивия сектор. Единственият проблем за месната индустрия дойде от програма САПАРД, когато преди месец големи компании бяха нарочени постфактум за нарушители, без да е ясно чия е вината - на бизнеса или на чиновниците във фонд "Земеделие".

Симеон Присадашки, собственик на мандра "Жоси":

Браншът се спаси, но животновъдите го отнесоха

Пазарът в Европа постепенно се изтласква от дъното и цените на млечните продукти започнаха да се повишават, което е добър сигнал и за нас. Очаквам това да се отрази положително и на животновъдите, които понесоха големи загуби заради нелоялния внос на евтини сухи млека от някои мандри. Така млекопроизводителите замениха българската суровина с вносна, но го отнесоха животновъдите, които заради ниските изкупни цени на млякото фалираха. Нашата фирма е от малкото, които имат постоянни договори с български фермери, но ние се задържахме благодарение на новите пазари, които успяхме да завоюваме.

Видьо Видев, председател на Съюза на производителите на растителни масла:

Вносът се сви, отчитаме спад

Намалялото търсене се отрази на продажбите на олио, които през тази година намаляха с 15-20%. Обикновено през лятото реализираме най-големи продажби, но сривът в туризма даде своето отражение върху реализацията на продукцията. Отражение даде и свиването на износа. Българските заводи през последните години изнасяха немалки количества за съседните държави - Гърция, Турция, Македония, Албания и Косово. Заради кризата обаче и конкуренцията от Украйна и Русия българският експорт почти спря. Трудно мога да прогнозирам как ще се развие пазарът в бъдеще.

Георги Попов, Асоциация на хлебопроизводителите:

Някои фалираха, други се разраснаха

Цените на хляба в България са най-ниските в цяла Европа, но съответстват на потребителските възможности на хората. При тези цени браншът все още оцелява благодарение на сивия сектор в мелничарството, който продава евтини брашна. Затова и през тази година нямаше големи сътресения. Някои от фирмите като "Даун таун" фалираха, но други като "Крум Геров" от Гоце Делчев разшириха пазара и вече продават успешно в цялата страна.

Автор Екатерина Стоилова
В-к Дневник/ 14.09.2009

 
Публикувана: 14 Септември 2009 г. 13:09:27
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини