Бизнесът с храни очаква да е на плюс

Хранително-вкусовата промишленост е сред малкото отрасли, които удържат на кризата и въпреки спада в потреблението очакват да приключат годината на плюс. Изключение правят някои от експортно ориентираните сектори, като винопроизводството например, където заради огромната конкуренция бизнесът от години губи позиции и трудно намира нови пазари. В резултат за полугодието на т.г. винопроизводителите са постигнали едва 30 на сто от миналогодишния си експорт, призна неотдавна председателят на лозаро-винарската камара Пламен Моллов.

В същото време в месопроизводството, млечната индустрия и хлебния бранш не отчитат спад, а прогнозите на немалка част от мениджърите са за реализиране на печалба през тази година. Повечето предприемачи разработиха планове за действие в условията на криза, като намалиха социалните си разходи, ограничиха персонала и замразиха дългосрочните си инвестиции. Друга част започнаха да търсят нови пазари, които да компенсират загубата на старите. Типичен пример в това отношение са млекопреработвателите, които след спада на европейските пазари разработиха нови програми за износ в трети страни в арабските държави и Далечния изток.

Хлебопроизводителите пък за пръв път признаха, че са избегнали фалитите тази година благодарение на "сивия сектор" в мелничарството. В резултат цената на брашното остана сравнително ниска и по този начин те компенсираха повишените други разходи за газ и ток, които претърпяха в началото на 2007 г.

Въпреки че хранителната индустрия като цяло не отчита спад, браншовиците не се наемат да прогнозират как ще се развиват през следващата година. "Ако банките понижат лихвите и се отворят към бизнеса, ще имаме възможност да се развиваме. Засега сигналите са добри", обясни собственикът на месопреработвателното предприятие "Тандем" Кирил Вътев.

Кирил Вътев, собственик на месопреработвателното предприятие "Тандем":

Очакваме да сме на печалба

Браншът понесе кризата без особени сътресения, като почти не отчитаме спад в продажбите. Специално нашата компания се развива успешно и очаквам да приключим годината на печалба. Трудно мога да прогнозирам какво ще се случи след една година, но съм оптимист, особено след намеренията на новото правителство да започне борба с корупцията и сивия сектор. Единственият проблем за месната индустрия дойде от програма САПАРД, когато преди месец големи компании бяха нарочени постфактум за нарушители, без да е ясно чия е вината - на бизнеса или на чиновниците във фонд "Земеделие".

Симеон Присадашки, собственик на мандра "Жоси":

Браншът се спаси, но животновъдите го отнесоха

Пазарът в Европа постепенно се изтласква от дъното и цените на млечните продукти започнаха да се повишават, което е добър сигнал и за нас. Очаквам това да се отрази положително и на животновъдите, които понесоха големи загуби заради нелоялния внос на евтини сухи млека от някои мандри. Така млекопроизводителите замениха българската суровина с вносна, но го отнесоха животновъдите, които заради ниските изкупни цени на млякото фалираха. Нашата фирма е от малкото, които имат постоянни договори с български фермери, но ние се задържахме благодарение на новите пазари, които успяхме да завоюваме.

Видьо Видев, председател на Съюза на производителите на растителни масла:

Вносът се сви, отчитаме спад

Намалялото търсене се отрази на продажбите на олио, които през тази година намаляха с 15-20%. Обикновено през лятото реализираме най-големи продажби, но сривът в туризма даде своето отражение върху реализацията на продукцията. Отражение даде и свиването на износа. Българските заводи през последните години изнасяха немалки количества за съседните държави - Гърция, Турция, Македония, Албания и Косово. Заради кризата обаче и конкуренцията от Украйна и Русия българският експорт почти спря. Трудно мога да прогнозирам как ще се развие пазарът в бъдеще.

Георги Попов, Асоциация на хлебопроизводителите:

Някои фалираха, други се разраснаха

Цените на хляба в България са най-ниските в цяла Европа, но съответстват на потребителските възможности на хората. При тези цени браншът все още оцелява благодарение на сивия сектор в мелничарството, който продава евтини брашна. Затова и през тази година нямаше големи сътресения. Някои от фирмите като "Даун таун" фалираха, но други като "Крум Геров" от Гоце Делчев разшириха пазара и вече продават успешно в цялата страна.

Автор Екатерина Стоилова
В-к Дневник/ 14.09.2009

 
Публикувана: 14 Септември 2009 г. 13:09:27
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини