До 720 лв. ще получават работници при фалит на фирмата

Държавата прави национална система за търсене и предлагане на работна сила

До 720 лв. месечно обезщетение ще получават работниците при фалит на предприятието. Това са се разбрали социалните партньори при обсъжданията на пакет от антикризисни мерки в комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество на среща, проведена на 09.09.2009. Съгласие за тази промяна има и от страна на кабинета. Обезщетението може да се плаща до 3 месеца. Досега фонд "Гарантирани вземания на работници и служители" изплащаше до 2.5 минимални заплати (600 лв.), промяната предвижда сумата да бъде увеличена на три минимални заплати.
Друго важно прието предложение е да се направи единна национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта. Всички предложения на синдикатите за увеличаване доходите на населението - повишаване обезщетенията за безработица, минималната работна заплата да е 60% от средната за страната, социалното подпомагане да се обвърже с линията на бедността и т.н., не са приети. Въпреки това по-рано сутринта финансовият министър Симеон Дянков все пак даде по-оптимистична прогноза за следващата година и заговори по-смело за увеличение на пенсии и заплати. "Ако спадът е по-малък отколкото в момента е прогнозата, ще има възможност за увеличаване на пенсии и евентуално на заплати. С 10% се съмнявам, но някакво увеличение ще бъде възможно от средата на годината. И като гледам развитието на световната и европейската икономика, си мисля, че това всъщност реално ще стане," коментира Дянков пред БНР. "Ако се вдигат цените от следващата година, тогава по някакъв начин трябва да мислим за увеличение на пенсиите и минималната заплата", признава вицепремиерът. Ако се спази законът, който предвижда увеличение на пенсиите по т.нар. швейцарско правило според инфлацията и осигурителния доход, догодина ръстът ще е само към 2%, изчисли преди време социалният зам.-министър Христина Митрева. Освен че в момента у нас има дефлация, заради кризата в последните месеци спада и осигурителният доход.


НА ТЪМНО

Правителството обмисля да коригира решение на предишния кабинет за борбата с наемане на работници "на тъмно", защото мярката не работи добре. Това съобщи вчера Христина Митрева след среща с комисията по европейски въпроси в НС. Преди дни кабинетът на Борисов обяви, че сериозно смята да ограничи достъпа на чужденци от трети страни до трудовия ни пазар. Тази забрана ще важи предимно за строителния бранш, но няма да е валидна за спортисти или певци, обясни Митрева. Заради мярката започват масирани проверки за наемане на работници без договор и неплащане на осигуровки. Предишното правителство увеличи драстично санкцията за неправомерно нает работник от 1500 на 15 000 лв. Според експертите обаче мярката не проработи, тъй като сумите бяха твърде завишени. "Сега искаме да диференцираме нарушението, защото една малка фирма, която е наела само един работник не може да се сравнява с голяма фирма, наела над 15 работници", обясни Митрева.

Бюлетин „ Лекс БГ” бр 349/ 2009

 
Публикувана: 14 Септември 2009 г. 14:09:57
 Новини

15 Август 2017
Mеждународно изложение „Marketplace Austria Food 2017"
още...
10 Август 2017
„Развитие на социалното предприемачество” - отново обявена процедура за подбор на проекти
още...
07 Август 2017
Осигуровки на работещи в чужбина
още...
02 Август 2017
Здравни осигуровки на студенти в чужбина
още...
24 Юли 2017
РТИК съдейства в изпълнението на проект Heritage for RO-BG Economy
още...

Още новини