Обучаващите се безработни ще вземат обезщетения по-дълго

Безработните, които посещават курсове за обучение, квалификация и преквалификация ще получават обезщетения с 3 месеца по-дълго, обяви във вторник социалният министър Тотю Младенов на заседание на Икономическия и социален съвет. Младенов обясни, че по този начин ще бъдат насърчени хората, които действително полагат усилия да си намерят работа.

Сега срокът, за който може да се получава обезщетение за безработица, е от 4 до 12 месеца.

По разчети на социалното министерство от нововъведението ще се възползват около 25 000 души, а средствата нужни за финансирането му са 11.5 млн. лева. Социалният министър обясни, че мярката е краткосрочна докато отмине кризата, за да се осигури спокойствие на безработните, които активно търсят и не отказват намерената им от бюрата по труда работа.

Предстои предложението да бъде обсъдено от социалните партньори, като идеята на Младенов е то да обхване всички загубили работата си след 1 октомври тази година, а не само новите безработни след 1 януари догодина, когато по-дългият срок за получаване на обезщетения евентуално ще влезе в сила.

Социалният министър съобщи, че в бюджета за догодина са заложени общо 1 млрд. лева за активни и пасивни мерки на пазара на труда. Около 250 млн. лева ще дойдат от Оперативната програма "Човешки ресурси", 200 млн. лева ще са под формата на активни мерки на пазара на труда от държавния бюджет, около 200 млн. лева ще са пасивните мерки – обезщетения за безработица и около 400 млн. лева са парите, които ще останат в работодателите и служителите от намалението на осигуровките.

За сравнение бюджетът на НОИ за обезщетения за безработица тази година е 101 млн. лева, като разчетът е правен за 56 000 безработни. Младенов заяви, че разчетите са зле направени, защото безработните, получаващи обезщетения, са двойно повече и затова за следващата година са планирани двойно повече пари.

Попитан дали удвоения бюджет за обезщетения за безработица няма да е за сметка на увеличаване на вноската за безработица, Младенов отговори, че в условия на криза "никакви осигуровки няма да се вдигат".

Край на безконтролното харчене по "Красива България", закриват неефективни програми

Икономическият и социален съвет излезе във вторник с доклад за това доколко ефективни са различните програми и мерки на пазара на труда. Докладът бе възложен от правителството, след като новата власт се натъкна на случаи на безконтролно харчене от предшествениците си. Той препоръчва неефективните програми да се трансформират като се влеят в други или да се закрият.

Една от спорните програми е "Красива България". Пламен Димитров от ИСС, който представи анализа на програмите, заяви, че "Красива България" е непрозрачна и спорна от гледна точка на нейната ефективност. През годините бюджетът на програмата се е увеличил от 19 на 70 милиона лева годишно, а резултатите от това остават спорни.

Той посочи че предложението на ИСС е незабавно да се въведе тристранен принцип на наблюдение и управление на програмата, или тя да се влее в Социално-инвестиционния фонд. Според него вливането във фонда дори ще бъде по-ефективно, но социалният министър Тотю Младенов даде да се разбере, че по-скоро в управлението на програмата ще се включат социалните партньори.

Той се съгласи, че програмата е неефективна и непрозрачна и допълни, че до дни ще станат ясни резултатите от проверката по нея.

Друга мярка, за чието бъдеще предстои дебат, е "От социални помощи към заетост". Според ИСС, колкото и да е спорна, тя трябва да остане, но да се промени. Предлага се парите за нея да се намалят и тя да се развива на регионално ниво – заетостта да е според нуждите на общините, а не да се изпълняват централизирани мерки, от които няма полза. По думите на Младенов бъдещето на програмата ще бъде обсъждано и ще се вземе решение след дебат.

Като неефективна мярка анализът на ИСС сочи преференциите за работодатели, които назначават трайно безработни, чираци, бивши затворници и тя също може да отпадне.

Членовете на ИСС смятат, че е необходимо да се увеличат средствата за мерките, свързани с непълното работно време и те да се разнообразят. Именно тези мерки се одобряват най-много от работодателите, сочи направеният анализ.

Предлага се, например, обезщетението за безработица да се изчислява върху пълния осигурителен месец и осигурителният стаж да се смята за пълен, независимо от това, че работникът е работил на половин ден.

От ИСС предлагат още новите мерки да са ориентирани към новия тип безработни - хора с висока квалификация, загубили работата си заради кризата и емигранти, които се завръщат. Досега традиционно преобладаващата част от безработните бяха такива с ниска или без никаква квалификация.

Според Димитров програмите, ориентирани към хората над 50-55 години, които са продължително безработни, са с най-голям ефект върху целевата група. Пример за неефективна програма пък е тази за компютърното обучение на младежите, защото повечето от тях можели да обучават преподавателите си в тази област. Според ИСС подобна мярка би била по-ефективна, ако се приложи към групата от безработни над 50-55 години.

От ИСС предлагат още създаването на т.нар. секторни банки – на регионален принцип квалифициран персонал да се пренасочи към друг работодател, но да си остане нает от първия.

Бюлетин ЛексБГ

 
Публикувана: 1 Октомври 2009 г. 13:10:18
 Новини

18 Март 2019
Бизнес делеагция в Будапеща, 15-16 април 2019г.
още...
15 Март 2019
Завод "Найден Киров" представя европейски проект за повишаване на енергийната си ефективност
още...
28 Февруари 2019
БТПП, АИКБ и БСК организират кригла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика"
още...
23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...

Още новини