Промени в НК предвиждат затвор за неверни данни в частни договори

Вписването на неверни данни в частни договори да се наказва с до 5 години затвор. Това предвиждат представените във вторник промени в Наказателния кодекс, изработени от Министерството на правосъдието.

Промяната засяга огромната част от населението, тъй като се отнася за широко разпространени договорни отношения между частни лица, като отдаване под наем или покупко-продажба на автомобил. Наказуемо ще бъде, например, вписването в договора за сделката на занижена цена, което сега е масова практика.

Новите моменти в закона бяха мотивирани с възникналите нови обществени отношения, които се нуждаят от регулация. С промените прокуратурата ще получи право да преследва онези, които представят фалшиви документи, за да получат кредит, както и шефовете на частни компании, които са извършили престъпления по служба.

В НК сега се инкриминира използването на неистински данни с цел да се получи кредит при облекчени условия. Постановката се разширява до използването на неистински данни изобщо за получаването на кредит. Проектът предвижда наказание от 1 до 6 години затвор.

"Целта е да се обхванат всички подобни случаи. Има много такива проявления", заяви зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя отрече предложението да идва от Асоциацията на българските банки или да е някакъв вид реакция на повишаващото се ниво на лошите кредити. "Случайно съвпадение с момента е", каза Машева.

Промените в Наказателния кодекс засягат банките и за случаите на престъпление по служба. Проектът предвижда да се копира текстът за длъжностни престъпления от сегашния чл. 282, който се намира в раздел "Престъпления по служба", като се заложи и в глава "Общи стопански престъпления".

Според Машева така ще се даде много по-голяма възможност на прокуратурата да преследва длъжностните престъпления в частните стопански субекти. Тя даде пример именно с престъпления, извършени от ръководствата на банките, които водят до значителни вреди за много хора. Максималното наказание е до 6 години затвор. Според правосъдното министерство в момента прокуратурата среща големи трудности да прилага чл. 282 към частните фирми именно заради раздела на НК, в който е поставен.

Новият текст е приложим и към управителите на фирми, които са злоупотребили с държавни субсидии или европейски средства.

За престъпление се обявява и ако някой използва принадлежащи на друг документи пред трето лице. Това е особено разпространена практика при купуването на автомобили, тегленето на кредити или купуването на стоки на лизинг. Ако това се докаже, извършителят ще се наказва с до 3 години затвор или пробация.

Източник: www.mediapool.bg

 
Публикувана: 5 Ноември 2009 г. 16:11:53
 Новини

23 Януари 2019
Ще бъде създаден комитет за търговия, в рамките на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо сътрудничество
още...
23 Януари 2019
Нов разширен прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи
още...
13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
10 Ноември 2017
Българо-турски агробизнес форум
още...
29 Юни 2017
КАРИЕРА ЗА НОВА ЕRА - единствените кариерни дни в страната за млади и утвърдени учени
още...

Още новини