Общините вече ще съфинансират европроектите си

Отпада пълното безвъзмездно финансиране за общините с одобрени европроекти по оперативните програми, като абсолютните грантове ще се запазят само по националната програма за развитие на селските региони, съобщи за Mediapool в сряда изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.

Така от 2010 г. местните власти ще трябва да осигуряват по 5 процента към националното съфинансиране на проекта, година по-късно участието ми трябва да достигне 8, а през 2012 г. - 10 процента.

Промяната става по предложение на Европейската комисия и е заложена във фискалната рамка за периода 2010-2013 г.

От сдружението на общините не протестират срещу новите правила, въпреки че те ще ги затруднят финансово поне през първата година.

Според Чавдарова въвеждането на самоучастие в европроектите ще дисциплинира общините и те по-добре ще преценяват дали да кандидатстват с даден проект и какви суми да искат.

В последните месеци стана ясно, че кметства масово са искали еврофинансиране по “Регионално развитие“ и по “Околна среда“ в пъти оскъпено за проекти със съмнителен ефект като шармантни фонтани и пищни ремонти на площади, както и за водна инфраструктура за милиони евро за нуждите на много малък брой хора.

По думите на Чавдарова въвеждането на съфинансиране от страна на бенефициентите ще затрудни в известна степен общините, които през следващата година няма да разполагат с достатъчни собствени приходи, но НСОРБ вече разработва съвместно с фонд ФЛАГ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) схеми за финансиране на кметствата за изискваното вече самоучастие. Сдружението освен това ще препоръча на членовете си още през следващата година да започнат да заделят в резервните си фондове пари за участие в европроектите.

Положителното обаче е, че Европейската комисия е дала съгласие да се позволи на общините да плащат своето участие в проекта, в който етап на реализацията му решат. Така съфинансирането може да бъде отложено до самия край на съответния проект, което при дългосрочните проекти означава отсрочка от 2-3 години, обясни Гинка Чавдарова.

Новите механизми вече са одобрени за Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) на провелия се миналия петък комитет по наблюдение, съобщиха в сряда от Министерството на околната среда и водите. Разписана е процедурата на директно предоставяне на финансирането на общините-бенефициенти, като те ще бъдат канени за преговори тогава, когато са готови с разработването на проектите си.

През следващата година ще се финансират приоритетно градове с над 10 хил. жители без пречиствателни станции за отпадни води. Първите пет покани за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците ще бъдат изпратени още този месец до общините Ботевград, Бургас, Малко Търново, Перник и София, допълват от екоминистерството.

Към момента по ОПОС се изпълняват 281 проекта на стойност 781.2 млн. лева.

„http://www.mediapool.bg”/

 
Публикувана: 10 Декември 2009 г. 15:12:11
 Новини

15 Август 2017
Mеждународно изложение „Marketplace Austria Food 2017"
още...
10 Август 2017
„Развитие на социалното предприемачество” - отново обявена процедура за подбор на проекти
още...
07 Август 2017
Осигуровки на работещи в чужбина
още...
02 Август 2017
Здравни осигуровки на студенти в чужбина
още...
24 Юли 2017
РТИК съдейства в изпълнението на проект Heritage for RO-BG Economy
още...

Още новини