Пенсионната възраст ще се повишава плавно по десетгодишен график

Плавно повишаване на пенсионната възраст, намиране на механизъм за увеличаване пенсиите на хората, родени преди 1960 година, падане тавана на пенсиите и стимули за инвестиции на пенсионните фондове в българската икономика срещу държавни гаранции са част от мерките, залегнали в предстоящата пенсионна реформа.

Социалният министър Тотю Младенов обяви във вторник, че в началото на следващата година комплекс от мерки за промяна в пенсионния модел ще бъде предложен за обществено обсъждане.

Мерките се подготвят от създадения преди няколко месеца към министъра Консултативен съвет по пенсионна реформа, в който участват експерти по социално осигуряване, социални партньори, представители на бизнеса, пенсионните фондове, пенсионерски организации.

В него има пет работни групи, които работят по различни проблеми - пълен анализ на пенсионната реформа през последните десет години, бъдещото управление на пенсионните модели, адекватността на получаваните пенсии, частните пенсионни фондове, техните инвестиции и финансова устойчивост и източниците за финансиране на пенсионната система.

Търси се вариант за по-високи пенсии на родените преди 1960 година

Младенов съобщи, че един от елементите на предстоящите промени е отпадането на тавана на пенсиите, който в момента е 700 лева. Това трябваше да стане още през следващата година, но правителството не се реши на тази стъпка заради липсата на средства.

"Единственият начин да се мотивират хората да се осигуряват върху реалните заплати е именно премахването тавана на пенсиите. Пенсиите трябва да бъдат според осигурителния принос“, каза министърът.

Той обясни, че за родените след 1 януари 1960 година, които се осигуряват в частните универсални пенсионни фондове, при пенсиониране заместващият доход ще достигне 75%. "Но не сме дали възможност за компенсиране на тези, които са родени преди тази дата. Това е една от посоките, в които се работи от една от работните групи", добави Младенов.

В универсалните пенсионни фондове задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 г. и вноската в тях дава право на получаване на допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Министърът увери, че засега увеличаване дела на осигурителната вноска в универсалните пенсионни фондове не се предвижда.

Плавно повишение на пенсионната възраст

Младенов съобщи, че след 2011 година ще бъде направен десетгодишен график за увеличаване на пенсионната възраст, по който плавно с течение на времето този процес да се регламентира. Министърът уточни, че пенсионната възраст за мъжете и жените няма да е еднаква.

Според него мъжете трябва да се пенсионират на 65 години, но все още не е решено с колко да се увеличи пенсионната възраст за жените. В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените на 60-годишна възраст.

"За мен най-важно е да няма сътресение за хората и затова предлагам да има такъв десетгодишен период", каза социалният министър.

Частните фондове да инвестират в икономиката срещу държавни гаранции

Една част от парите на частните пенсионни фондове да се инвестират в българската икономика срещу определени държавни гаранции е друг вариант, който Консултативният съвет по пенсионна реформа обсъжда.

По думите на министъра секторите, в които може да се инвестира са енергетика, пътища, екология, а в същото време държавните гаранции трябва да донесат в бъдеще една по-добра доходност за фондовете, което ще е в полза и на осигурените лица.

Ще се търси обществен консенсус за реформата

Младенов многократно заяви, че ще търси обществен консенсус за пенсионната реформа, поради което спести и детайли за нея.

"Ние еднолични решения в пенсионната система няма да взимаме. И затова ще искаме широк дебат по въпросите на реформата. Аз не искам да бъда този министър на труда, който ще ликвидира пенсионния модел. Напротив. Аз искам такъв модел, който да даде гаранции и да даде сигурност на осигурените лица и на хората, които са в пенсионна възраст за тяхното бъдеще", посочи Младенов.

След 20 януари догодина ще бъде предложени различни мерки за обществено обсъждане.

През 2010 година 11.3% от БВП са заделени за пенсии, а 43% от общите държавни разходи са за пенсии за държавното обществено осигуряване (ДОО).

„http://mediapool.bg/”

 
Публикувана: 26 Декември 2009 г. 15:12:29
 Новини

13 Ноември 2018
НАП напомня за модификация или подмяна на фискалните устройства на регистрираните по ДДС фирми
още...
13 Ноември 2018
БТПП организира дискусионен форум "Дигитални предизвикателства пред съвременните компании"
още...
25 Октомври 2018
Наближава крайният срок за деклариране на дължимият авансов данък върху ДФЛ
още...
23 Октомври 2018
Посолството на Казахстан в София и БТПП организират информационна презентация
още...
22 Октомври 2018
Близо 18 000 земеделци декларираха доходите си за месец
още...

Още новини