Зарежда събития
  • Това събитие е минало събитие.

« Всички събития

150 години професионално образование в България

150 години професионално образование в България

20 май, 2023 | 15:00 17:00

В Русе, през месеца на българската просвета и култура, ще бъде отбелязана забележителна годишнина – 150 години професионално образование в България. Паметен знак, посветен на тази важна юбилейна дата, ще бъде открит на 20 май пред Гимназията по дървообработване.

Идеята за паметния знак е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов. Мястото е символично – гимназията е първото професионално училище у нас. Скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев са се заели с изработването на знака.

За честването на тази годишнина е създаден Инициативен комитет с председател проф. Ангел Смрикаров и участието на Община Русе, Регионално управление на образованието, Русенския университет, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив-Русе.

Цялостната организация на събитието е в ръцете на фондация „Познание“, управлявана от Миряна Машева, която е един от основните двигатели на честването на тази годишнина.

След освещаването на паметния знак, насрочено за 15 часа, ще бъде проведена тематична кръгла маса, която ще започне в 16 часа в зала „Сименс“ на Русенския университет. В заключение на събитието ще бъдат връчени почетни плакети на заслужили пенсионирани преподаватели-специалисти от региона.

Безплатно

Фондация „Познание“

+359887606352

ПГ по дървообработване

ул. „Александровска“ 108
7002, Русе 7002 Bulgaria
+359 82 836 011
Вижте Място на провеждане уебсайт