Зарежда събития
 • Това събитие е минало събитие.

« Всички събития

Европейска нощ на учените Русе 2023| SEARCH

29 септември, 2023 | 17:00 21:00

И тази година РТИК има удоволствието да е регионален организатор на Европейска нощ на учените в Русе! Очаква ви една богата, разнообразна, забавна, но и образователна програма. По традиция в нея сме включили полезни лекции, вълнуващи експерименти, изложби и научни игри.

Тази година Европейска нощ на учените ще се проведе на 29.09.2023, а основна тема на събитието е адаптацията на човечеството към промените в климата и взаимодействието на науката с изкуствата и околната среда в борбата за по-устойчиво бъдеще. Потопете се заедно с нас във вълнуващият свят на науката!

Локация: „Дворецът на децата“, Олимпи Панов 12 гр. Русе

Всички събития са с вход свободен, тип работилници и са подходящи за деца 4-12 години и техните семейства.

17:30 – 19:30 – „Филтрирай ми вода!“ – В тази работилница ще имаме възможност да изградим собствена филтрираща система за вода от естествени материали. Така ще научим повече за това как можем да подобрим състоянието на водата, който е един от водещите проблеми свързани с климатичните промени. Водещи ще бъдат Гьонюл Сеидова и Елиз Артунян. 

17:30 – 19:30 – „Музикално – творческа работилница“ – музикалният педагог и преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ Петя Стефанова ще представи специална образователна музикална игра, изградена от хартия и картон заедно с нейния електронен еквивалент.

17:30 – 20:30 – „Преобразуване на енергия“ – В тази работилница ще можем сами да си сглобим соларен скакалец, соларна количка и ръчен електрогенератор. Ще се запознаем със съвременните варианти на генериране на енергия в контекста на опазване на околната среда. Водещ на работилничката е Катя Стефанова – инженер педагог.

17:30 – 20:30 – Игра “сортирай отпадъците” – Първата и най-важна стъпка в рециклирането на всеки отпадък е неговото правилно и разделно събиране. Това занимание си е цяла наука, а за да я разберем по-лесно ще направим състезателна игра с водещ Ина Ганева – Монтесори преподавател и педагог. 

17:30 – 20:30 – “Да се заровим в миналото” – във фоайето на Дворецът на децата ще открием изложба от детски творби на тема “Праистория”. Гостите ще бъдат посрещани от археолог Кристина Янакиева, от която ще разберем как са създадени творбите и кое ги е вдъхновило. 

18:30 – 19:30 – “Климатът – основна причина за еволюцията на човека”. Археологът Кристина Янакиева ще ни разкаже защо и как човекът е еволюирал. Ще можем да влезем в ролята на истински археолози като изкопаем праисторически находки в първата Лаборатория по експериментална археология за деца в двора на Дворецът на децата.

Локация: ОУ „Олимпи Панов“, ул. Сърнена гора 2, гр. Русе

17:00 – 18:00 Откриване на Европейска нощ на учените с доц. Лъчезар Христов – от Корпус за бързо гърмене.

18:00 – 19:00 „В час с климатичните промени“ – е интерактивна работилница с Петя Кръстева и Зехра Юсеинова учители в ОУ „Олимпи Панов“. Те ще ни запознаят с климатичните промени в България. Ще си направим карта на климатичните пояси на планетата Земя и ще научим какво ще се случи, когато водата в моретата и океаните се покачи. Заедно ще направим групови експерименти „Климатът и Аз“ по следните теми:

1) Климатът и неговото значение; 2) Човешкият отпечатък върху климата; 3) Климатичните промени.

18:00 – 20:00 CO2 – „Global  WarNing“
/презентация, дискусия и образователни игри/

Заедно със старши учител Ивелина Пъшева. ще говорим за това какво знаем за въглеродния диоксид? Как се получава и защо се е превръща от жизнено необходим газ в заплаха за планетата? Ще научим що е то  Global  WarNing и Global  WarMing и как може да се адаптираме към настъпващите климатични промени.

Веднъж усвоили полезните знания ще можем да ги тестваме в състезателната игра „Климатичните промени“ и състезателната кръстословица „Да съхраним живота“

17:00 – 20:00 – „Green Deal“

Във фоайето на училището ще бъде експонирана изложба от ученици посветена на трудните избори, които следва на направим за да ограничим негативното човешко въздействие върху околната среда.

Локация: Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3 гр. Русе

17:00 – 21:00 „С обич към сърцето“ ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ град Русе ще изработят арт инсталация посветена на здравето на сърцето. Под звуците на музикален съпровод ще можем да отворим специални послания в бутилка посветени на здравето на сърцето. 

19:00 – 21:30 Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене

Химичните опити и експерименти на Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще ви убедят, че химиците са повече от магьосници. Очакват ви атрактивни опити и демонстрации. Демонстрацията е подходяща за малки и големи.

Локация: Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе

17.00 – 19.00 – „Въздухът в моя град“ –  Екип от ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ заедно със своя учител – Йордан Адолфов ще представят практическо изследване на замърсяването на въздуха в градска среда. Използвайки своите знания по география и специално направени замервания те ще ни разкажат как различните замърсители в приземния слой на въздуха влияят върху човека и природата. Ще научим повече за различните фактори, които допринасят за изменението на климата в градска среда. А на база получените резултати, екипът от млади учени ще представят решения по настъпилите промени в климата.

18.00 – 19.00 „Човешкото тяло в 60 секунди“ – Севдалина Тодорова

В ателието ,,Човешкото тяло в 60 секунди“ ще имаме невероятния шанс да погледнем какво има вътре в него. Чрез специалните интерактивни тениски с приложение за смартфон, ще можем да разгледаме човешкото сърце на 360 градуса, а също и човешкия скелет. Ще научим как да си измерим пулса и любопитни факти за устройството на различните системи в човешкия организъм. Работилница за деца 6+

18:00 – 18:30 „Как IoT решенията могат да направят живота ни по-лесен и по-здравословен?“

Internet of Things – Интернет на нещата е модерна технология, която може да подобри ежедневието ни в много направления включително да ни помогне да сме по-здрави и продуктивни. Как е възможно това ще научим от Христо Атанасов – основател и изпълнителен директор в Qnectd. Той ще ни запознае със спецификата на IoT и ще ни демонстрира работа на тази технология посредством използването на конкретни сензори за проследяване качеството на въздуха в затворени помещения. Ще направим нагледен експеримент на място и ще научим как контролирайки именно въздуха в офисите и класните си стаи може да постигнем по-добра концентрация и продуктивност.

19:00 – 20:00 „Игра без играчки“ с Грета Цуфелде и Лиляна Коева

Възможно ли е да вдъхнем нов живот на един отпадък? Възможно ли е да превърнем боклука в красива играчка? Отговорът е – да! В ателието ,,Игра без играчки“ ще можем да си изработим забавни и уникални играчки от отпадъчни продукти. Неща които иначе бихме изхвърлили на боклука, ще се превърнат в прекрасни, персонализирани, пособия за игра, аксесоари за бюро, играчки за домашен любимец и много други.

Ще научим повече за кръговрата на рециклиране и някои интересни факти свързани с него. Работилница за деца 6+

19:00 – 20:00 Приложение на 3D технологиите за намаляване на въглеродния отпечатък – от изкуството до индустрията. С проф. д-р инж. Георги Христов, доц. д-р инж. Пламен Захариев и ас. инж. Георги Георгиев ще разберем как 3Д технологиите могат да ни помогнат да намалим екологичния си отпечатък. Ще има презентации и демонстрации.

Локация: НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе

13:30 – „Пътят на българската книга“

В зала „Русе“ на НУИ Проф. Веселин Стоянов ще бъде представен STEM проектът  „Пътят на българската книга“. STEM проектът съчетава дисциплините БЕЛ, География, Икономика, Компютърна графика, Предпечатна подготовка, История на изкуството, Гражданско образование и има екологична насоченост. Заповядайте на място за да се запознаете с труда на младите учени.

Локация: ОУ „Отец Паисий“, гр. Русе

В рамките на учебния ден на 29-ти септември ще се проведат следните дейности с ученици от училището:

1. Посещение на Екомузей – Русе с 20 ученици V-VII клас

2. Съвместно с РИОСВ – Русе ще се проведе беседа на тема „Влиянието на климата върху биоразнообразието“ за ученици V-VII клас

  Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300 града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България събира участници от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз по програма “Мария Склодовска-Кюри” (MSCA & Citizenz).

  За да научите още подробности за нашите дейности и лектори присъединете се към събитието ни във Facebook или станете част от общността – Приятели на Европейска нощ на учените SEARCH. Повече за Европейската нощ на учените – SEARCH 2023, както и за програмата за цялата страна можете да намерите на линковете по-долу:

  https://fresher-researchersnight.bg/
  https://www.facebook.com/ResearchersBG
  https://www.instagram.com/researchersnightsofia/
  https://www.tiktok.com/@searchbg?is_from_webapp=1&sender_device=pc

  Ще ви очакваме и тази година на 29 септември!

  Русенска търговско-индустриална камара

  +35982825875