Approved project for industrial park LVZ - Ruse according to the Recovery and Sustainability Plan
|

Одобрен проект за индустриален парк ЛВЗ – Русе по Плана за възстановяване и устойчивост

Русенската Търговско-Индустриална Камара информира своите членове и партньори за одобрения проект за индустриален парк ЛВЗ – Русе, който е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът е класиран на първо място по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове и получава финансиране от Министерството на иновациите и растежа (МИР) в размер на 26 млн. лв.

Министърът на иновациите и растежа, доц. Росен Карадимов, подчерта, че Русе е град, който е успял да запази традиционния си индустриален облик и е горд индустриален център на България. Той заяви, че реиндустриализацията на страната няма алтернатива и че индустриалните паркове ще привличат инвеститори, осигуряват нови работни места и стимулират развитието на иновации.

Проектът за индустриален парк ЛВЗ – Русе включва изграждането на модерен и високотехнологичен индустриален парк на територията на старото предприятие за ремонт на локомотиви и вагони в Източната промишлена зона на града. В рамките на проекта ще бъдат извършени реконструкция и изграждане на инфраструктура, нова улична мрежа, ремонт на надлез над ЖП линията, рехабилитация на уличното платно и изграждане на нов паркинг.

Също така, ще бъде подкрепено и изграждането на Център за научноизследователска и развойна дейност съвместно с Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това ще осигури възможности за иновации и технологичен напредък в региона. Проектът е част от общата инвестиция в ЛВЗ, която надхвърля 100 млн. лева.

Министър Карадимов представи и възможностите за подкрепа на бизнеса по линия на Закона за насърчаване на инвестициите, Българската агенция за инвестиции и Българската банка за развитие (ББР). Той акцентира върху новата стратегия на ББР, която позволява предварително финансиране за изпълнението на проекти, като зоните и парковете са приоритет.

На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Русе Димитър Недев, Никола Лазаров и Борислав Рачев, областният управител Драгомир Драганов, председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев, и.д. председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Деляна Иванова и управителят на дружеството Индустриален парк ЛВЗ Спасимир Димитров.

Също така присъстваха и представители на Булмаркет Груп АД, членове на Русенската Търговско-Индустриална Камара, представени от изпълнителния директор г-н Момчил Бояджиев. Това участие подчертава важността на проекта за местния бизнес и за развитието на икономиката в региона.

Проектът за индустриален парк ЛВЗ – Русе е от голямо значение за икономическото развитие на региона и привличането на високотехнологични инвеститори. Очаква се изпълнението му да допринесе за преодоляване на регионалните дисбаланси и създаване на нови възможности за бизнеса в Русе и околностите.

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност