The benefits of an Investor Class A certificate Support for business and innovation

Ползите от сертификат за Инвеститор Клас А: Подкрепа за бизнеса и иновациите

Русенската Търговско-Индустриална Камара (РТИК) информира всички заинтересовани страни за процедурата по издаване на сертификат за инвестиции клас „А“, „Б“, „В“ и приоритетен инвестиционен проект. Сертификатите, издавани от министъра на икономиката или кмета на общината, предоставят редица привилегии и облекчения на инвеститорите, стимулирайки бизнес развитието и иновациите.

Процедура по издаване на сертификат за инвестиции клас „А“ и „Б“ и приоритетен инвестиционен проект

  1. Подаване на заявление до Българската агенция за инвестиции (БАИ):
    Инвеститорите подават заявление по образец за получаване на сертификат за инвестиции клас „А“, клас „Б“ или приоритетен инвестиционен проект до изпълнителния директор на БАИ. Заявлението трябва да съдържа мерките за насърчаване на инвестициите, от които инвеститорът желае да се възползва, както и необходимите формуляри и документи.
  2. Проверка на документите и оценка на инвестиционния проект:
    Изпълнителният директор на БАИ проверява постъпилите документи и оценява инвестиционния проект по методология, утвърдена от министъра на икономиката. При констатирани несъответствия или непълноти, инвеститорът има срок от два месеца за отстраняването им.
  3. Издаване на сертификат:
    Въз основа на оценката и предложението на изпълнителния директор на БАИ, министърът на икономиката издава сертификат за клас на инвестицията или за приоритетен инвестиционен проект.

Процедура по издаване на сертификат за инвестиции клас „В“

  1. Подаване на заявление до кмета на общината:
    Инвеститорите подават заявление за получаване на сертификат за инвестиция клас „В“ до кмета на съответната община. Заявлението трябва да съдържа инвестиционния проект и допълнителни документи, изисквани от общината.
  2. Проверка на документите и оценка на инвестиционния проект:
    Кметът на общината проверява документите и оценява инвестиционния проект. При несъответствия или непълноти, инвеститорът получава срок за отстраняването им.
  3. Издаване на сертификат:
    Общинският съвет взема решение за издаване на сертификат за инвестиция клас „В“, въз основа на което кметът издава сертификата.

Насърчителни мерки и стимули за инвестиции

Инвеститорите, които получат сертификат за клас „А“ или „Б“, могат да се възползват от редица насърчителни мерки, включително:

  • Съкратени срокове за административно обслужване.
  • Индивидуално административно обслужване за инвестиционни проекти клас „А“.
  • Облекчен режим при придобиване на права върху недвижими имоти – частна държавна и частна общинска собственост.
  • Финансово подпомагане за изграждане на техническа инфраструктура.
  • Финансово подпомагане за обучение за професионална квалификация на лица, заети в новите работни места, свързани с инвестицията.

Ползи за инвеститорите със сертификат клас „А“

Сертификатът за инвестиции клас „А“ предоставя значителни предимства, които включват:

  • Съкратени срокове за административно обслужване.
  • Облекчен режим при придобиване на права върху недвижими имоти.
  • Финансово подпомагане за изграждане на техническа инфраструктура.
  • Финансово подпомагане за обучение за професионална квалификация.

Подкрепа от Русенската Търговско-Индустриална Камара

Русенската Търговско-Индустриална Камара оказва пълна подкрепа на фирмите членове за получаване на сертификат за инвестиции клас „А“, „Б“, „В“ и приоритетен инвестиционен проект. Нашият екип е готов да ви съдейства през целия процес – от подаване на заявлението до получаване на сертификата.

За повече информация относно процедурата и насърчителните мерки, посетете интернет страницата на Българската агенция за инвестиции и Министерството на икономиката:

Присъединете се към успешните инвестиционни проекти и се възползвайте от всички привилегии, които сертификатите за инвестиции предоставят!

За допълнителна информация и съдействие, свържете се с нас на имейл: info@rcci.bg.

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност