Decline in Electric Vehicle Sales in the EU The Automotive Industry Seeks Urgent Solutions
|

Спад в продажбите на електрически автомобили в ЕС: Автомобилната индустрия търси спешни решения

Автомобилната индустрия в Европейския съюз се намира в сложна ситуация, след като продажбите на нови автомобили и особено на електрически превозни средства (EV) рязко спаднаха през август 2024 г. Този внезапен спад накара водещите представители на сектора да призоват за спешни действия от страна на политиците, за да бъде предотвратена по-голяма криза в индустрията и да се защити икономическият преход на ЕС към нулеви емисии.

Спад в продажбите и пазарния дял

През август новите регистрации на автомобили в ЕС намаляха с 18.3%, като спадът е особено изразен на четирите най-големи пазара: Германия (-27.8%), Франция (-24.3%), Италия (-13.4%) и Испания (-6.5%). В този контекст, продажбите на електрически автомобили пострадаха още по-силно. Пазарният дял на електрическите превозни средства се сви с цели 43.9% в сравнение със същия период миналата година, достигайки 14.4%, спрямо 21% година по-рано.

Въпреки това, ако разгледаме първите осем месеца на годината, ситуацията е по-оптимистична. Регистрациите на нови автомобили показват ръст от 1.4% в сравнение с предходната година, като Испания и Италия отбелязват ръст в продажбите с 4.5% и 3.8% съответно. Германия и Франция обаче показват спад в сравнение с предходната година.

Призив за спешни мерки от автомобилната индустрия

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), която представлява 15 от най-големите производители на автомобили, камиони и автобуси в Европа, отправи призив за предприемане на бързи действия от страна на политиците. Според ACEA, автомобилната индустрия е инвестирала милиарди в електрификацията на превозните средства, но липсата на необходимите условия за масовото приемане на електрическите автомобили затруднява постигането на целите за намаляване на CO2 емисиите.

Недостиг на инфраструктура и суровини

ACEA подчертава, че за да може Европа да постигне целите за въглеродни емисии до 2025 г., е необходимо спешно изграждане на зарядни станции за електромобили и инфраструктура за водородно зареждане. Освен това, осигуряването на конкурентоспособна производствена среда, достъпна зелена енергия, данъчни стимули за покупка и надежден достъп до суровини за производството на батерии са от ключово значение за успеха на прехода към електромобили.

Ако тези проблеми не бъдат решени, ACEA предупреждава, че производителите ще бъдат принудени да спрат производството на около два милиона автомобила или да понесат значителни глоби.

Влияние върху бизнеса в Русе

Тези тенденции са от особено значение за региона на Русе, където има компании, свързани с автомобилната индустрия. Някои от тях оперират в сферата на доставките на компоненти за електрически превозни средства или са силно експортно ориентирани към европейските пазари. За тези предприятия е от съществено значение да следят динамиката на пазара на електромобили и промените в регулаторните изисквания в ЕС, които могат да окажат влияние върху производствените им процеси и конкурентоспособността.

Русенската търговско-индустриална камара (РТИК) призовава местния бизнес да бъде активен в следенето на международните тенденции и да предприеме стратегически действия за адаптиране към промените в автомобилния сектор. Възможностите за разширяване на производството и иновациите в рамките на зелената икономика могат да предложат нови перспективи за регионалните компании, които са готови да се възползват от прехода към устойчиви технологии.

Какво следва?

Автомобилната индустрия в ЕС очаква отговори на своя призив за спешни действия, докато времето за постигане на въглеродните цели намалява. Предстои сериозен дебат за бъдещето на индустрията, като ключови въпроси остават инфраструктурата за електрическите превозни средства, стабилността на веригата за доставки и насърчаването на потребителското доверие в новите технологии.

Източник: Euronews: EU car industry calls for urgent action as EV new car sales tumble

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност