Зарежда събития
  • Това събитие е минало събитие.

« Всички събития

Достъпно банкиране: Насърчаване на правата на глухите в дигиталната ера

27 април, 2023 | 18:00 19:00

Глухите хора са сред онези, които традиционно са изолирани от сектора на финансовите услуги поради комбинация от причини като недостъпност, предразсъдъци, и ограничен професионален капацитет за предлагане на финансови услуги за хора с увреждания, поради които биват разглеждани като непечеливша потребителска база.

Signing Banks е иновативна технологична програма с фокус върху хората, която има за цел да насърчи пълното приобщаване на хора с увреждания и по-специално на глухи хора, в употребата на традиционни и алтернативни банкови услуги, услуги за онлайн плащане, финансови транзакции и мобилно банкиране.

В тази връзка, Русенска търговско-индустриална камара (РТИК) организира семинарът Достъпно банкиране: Насърчаване на правата на глухите в дигиталната ера“, целящ да повиши обществената осведоменост по въпросите свързани с превръщането на финансовите услуги (банкови, застрахователни и пенсионни) в по-приобщаващи и достъпни за общността на хората със слухова загуба/глухи лица.

Събитието ще събере на едно място заинтересованите страни по проект Signing banks, а именно представители на общността на глухите от региона, представители на бизнеса, пенсионното осигуряване и застраховане, както и неправителствени организации от сферата на социалните услуги.

Семинарът ще включва и практическа част, по време на която ще бъдат представени и основните разработени продукти по проект Signing banks:

  • Основни пречки пред осигуряването на достъпност в сферата на финансовите услуги;
  • Добри практики при достъпността в съвременното банкиране;
  • Ръководство, насочено към финансови институции, адресиращо въпроса как да направим финансовите услуги по-достъпни за глухи клиенти;
  • Ръководство, насочено към хората със слухова загуба/глухи лица, предоставящо серия от напътствия за използване на финансови услуги като кандидатстване за кредит, използване на кредитна карта, използване на инвестиционни продукти и др.

Ръководствата значително могат да намалят неравенството в овластяването на глухите хора за по-активното използване на съвременни инструменти и пособи за финансова грамотност.

Събитието е напълно безплатно, а за присъединилите се хора със слухова загуба/глухи лица, ще бъде осигурен и превод на Български жестов език в реално време, чрез обособен преводач.

Каним всички, които имат отношение по темата и искат да подкрепят общността на глухите в борбата им за по-достъпни услуги, да се присъединят към семинара и да дадат своята обратна връзка.

За всякакви въпроси относно събитието или проекта може да се обърнете към г-н Айри Мемишев на телефон 0883588675 или имейл amemishev@rcci.bg.

Русенска търговско-индустриална камара

+35982825875

Конферентна зала РТИК

бул. Цар Фердинанд 3-А, ет. 2
Русе,
0883588675
Вижте Място на провеждане уебсайт