Зарежда събития
  • Това събитие е минало събитие.

« Всички събития

Русенска търговско-индустриална камара организира уебинар на тема „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“

Русенска търговско-индустриална камара организира уебинар на тема Търговски и инвестиционни отношения България – Турция

25 март, 2021 @ 10:00 17:00

Русенска търговско-индустриална камара съвместно с Търговско-промишлена палата Стара Загора и Асоциацията на европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ) организират уебинар на тема „Търговски и инвестиционни отношения България – Турция“, който ще се проведе на 25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom. Линкът към събитието ще бъде изпратен допълнително само на регистрираните участници. 

Събитието е част от проект Бизнес диалог Турция – ЕС (TEBD) – с основна цел  засилване на взаимодействието между турски търговско-промишлени палати и партньорите им в ЕС за насърчаване на сътрудничеството между европейски и турски представители на бизнеса и създаване на нови възможности за интеграция. 

 Въпреки тежката ситуация, предизвикана от пандемията и свиването на голяма част от икономическите сектори в световен мащаб, Турция, като съседна на България държава с мащабна икономика,  остава един от основните партньори във външната ни търговия. Независимо от спада на стокообмена между двете държави с 1,3% през 2020 г., размерът му възлиза на над 4 млрд. лв. по данни на НСИ. Основен дял от турския внос за България имат: електрически машини и апаратури, машинни части, желязо, стомана, мед, пластмасови изделия, моторни превозни средства, памук, плетива, хартиени и картонени изделия. България изнася за турския пазар основно изделия от стомана, медни изделия и руди, цинк, химически продукти, слънчогледови семена, пластмасови и дървени изделия, минерални и нефтени масла, памук. По данни на Министерство на икономиката близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн.евро у нас. 

На фона на динамичните търговски взаимоотношения с нашата южна съседка има и много предизвикателства, пред които са изправени контрагентите и от двете страни. Ето защо по време на събитието ще има възможност за активна дискусия, в която специалисти и заинтересовани страни ще могат да обменят актуална информация.

                 Програмата на уебинара вижте тук

                 Участието е напълно безплатно, но след задължителна регистрация тук

                 Краен срок за регистрация 24.03.2021 (сряда)

Русенска търговско-индустриална камара

+35982825875

Търговско-промишлена палата – Стара Загора

+35942626297

Вижте уебсайта на Организатор

EUROCHAMBRES

+3222820850

Вижте уебсайта на Организатор