NG1

Екипът на РТИК премина обучение  „Агентите на зелената промяна“

IMG 1862

Амбициите на Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент до 2050 година, поставя нуждата в бъдеще компаниите да започнат да прилагат много и различни подходи за реално намаление на техния въглероден отпечатък. Планът е да бъде снижено производството на парникови газове поне с 50%, сравнено с нивата от 1990 г. Стартира преразглеждането на законодателната база и започна въвеждане на ново законодателство, свързано с кръговата икономика, намаляване на потреблението на сградите, биоразнообразието, земеделието и иновациите. От снижаване зависимостта от изкопаеми горива, през финансово подпомагане на предприятията за внедряване на нови зелени технологии, до разпоредбите на CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), която влезе в сила през януари 2023г. и ще се прилага за всички големи и малки и следни предприятия. Всички тези промени не могат да се случат без активната роля на човешкия фактор – специалисти, мениджъри, собственици и обикновени служители. Всеки един от тях, участващ в процеса, може да бъде наречен „посланик на зелената промяна“

Тези и много други теми бяха във фокуса на обучението за обучители, в което експерти от екипа на РТИК се включиха. В рамките на три дни (30.01-01.02.2024г.), специалистите от норвежкия партньор Prios Kompetanse AS ни представиха стъпките, етапите и цялостния стратегически подход, който един „агент на зелената промяна“ трябва да разгърне, за да инициира и постигне реален резултат, насочен към истинска промяна в предприятието.  Заедно преминахме през целия процес от изготвяне на стратегическата рамка, през управлението и рисковете, до преодоляване на съпротивата срещу промените. Това ни даде нов поглед към ангажимента ни да подготвим бъдещите носители на промяната в предприятията. Предстои да го представим и пред русенските фирми в специално обучение, с което да спомогнем за оформянето и прилагането на промени, насочени към зеления преход в тяхната дейност.

Проект „Агенти на зелената промяна“ се финансира от програмата „Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия“ чрез Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021 и си поставя за цел да подпомогне тези, които се сблъскват с предизвикателството да бъдат носители на зеления преход в своята работа.

All

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност