Bulammas
|

Производството на облекла, новите бизнес модели, кръговата икономика и дигиталната мода бяха във фокуса на CXC в Русе/Букурещ

Посещението на ClusterXchange по проекта CLOTH в Русе и Букурещ се проведе от 19 до 21 април 2023 г. МСП и клъстери от Дания, Испания и Молдова взеха участие в този краткосрочен обмен в рамките на подкрепяния от ЕС проект CLOTH.

24 април 2023 г. – Русе / Копенхаген / Екс-ан-Прованс / Барселона / Яш : CLOTH Project, европейският алианс, който обединява лица, компании и клъстери, работещи върху трансформацията на модния сектор към устойчивост и цифрови технологии, обявява резултатите от своето Събитие ClusterXchange, което се проведе в Букурещ, Румъния на 19 април и в Русе, България на 20 и 21 април 2023 г.
ClusterXchange стартира в Букурещ, където участниците посетиха Gentlemen’s tailoring – Магазин за официални облекла по поръчка за специални поводи и фабриката за облекло Merer.

Gentlemen’s Tailoring притежава първия частен шоурум в Румъния, посветен на мъжете. Изработват мъжки костюми (тържествени или бизнес), палта и ризи по размери на клиента от египетски памук, вълна, кашмир, мохер, коприна, кадифе и си сътрудничат с известни производители на платове от Италия и Великобритания. В допълнение към костюма те предоставят различни аксесоари като копчета за ръкавели, игли за вратовръзки, игли за ревери и ризи, вратовръзки, шалове, ленти за ръце и папийонки от коприна, кадифе, обувки.

Във фабрика за облекло Merer участниците видяха производство на мъжки ризи – класически и традиционни ризи с бродерия.

На следващия ден участниците в ClusterXchange посетиха няколко завода и цеха в Русе. Те започнаха в Bulammas Made-to-measure, където видяха производството на мъжки ризи, панталони и аксесоари и научиха за новите бизнес модели, направени „по мярка“ и „по поръчка“. Във фабриката на Gabic те научиха предимствата на сублимацията на багрила пред другите методи за текстилен печат и защо сублимационният печат е устойчив. Те посетиха и фабриката за производство на дамски облекла Савана. В края на деня те посетиха Charlino – една от най-старите български модни марки, която продава своите продукти в много чужди страни. Те също така произвеждат сценични тоалети за опери и театри в Европа и Азия.

През деня имаше няколко презентации в Русенската търговско-индустриална камара. Първо Милен Добрев, изпълнителен директор на Камарата, представи нейната работа и текущи проекти. Екатерина Йорданова от Enterprise Europe Network Ruse представи услугите, които EEN предлага на МСП.

Участниците научиха и за българската кръгова икономика от TexCycle. Компанията е основана като предприятие за сортиране и търговия на едро с текстил през 2000 г. в България и се разширява до група от компании за оползотворяване на текстил, специализирани в събирането, сортирането, разпространението и рециклирането на употребявани дрехи, обувки и друг текстил.

Анна Найденова се свърза онлайн и представи Българския ИКТ Клъстер и техните текущи проекти и подкрепа за цифровизацията на МСП.

БМА покани на CXC в РТИК и други модни компании от Русе, сред които Maximmilian shoes и DIR Styles и се проведе B2B среща.

Третият ден започна с посещение на Future Education Space на Русенския университет, където компаниите тестваха VR приложения и 360 градусови модни ревюта, представени от доц. д-р. проф. Галина Иванова. След това ст.н.с. Проф. Пламен Захариев направи презентация на 3D технологиите за модната индустрия, а участниците видяха 3D скенери и принтери.

Последва посещение на Феникс 94 – производител на дамски и мъжки чорапи. Там видяха целия процес на изработване на чорапите и им бяха показани и иновативни ски чорапи с отопление, които произвеждат за клиент.

Следобед посетиха училище по мода „Недка Иван Лазарова“, където дори присъстваха на мини ревю, организирано от учениците.

Обменът завърши с разходка по главната пешеходна улица и посещение на магазините на български модни марки – Danini, Rosi Fashion, Kensol, Lucy, Martini shoes и др.

Относно CLOTH
Проектът CLOTH – CLuster Alliance for the Transition to Green and Digital Fashion – е нова инициатива, целяща да създаде благоприятна екосистема от подходящи заинтересовани страни от междусекторна гледна точка, насърчавайки по-зелена, по-интелигентна и по-конкурентна и иновативна европейска модна индустрия.

Проектът CLOTH е интегрирано междусекторно партньорство с 5 партньора от 5 европейски държави (Испания, България, Румъния, Дания и Франция), работещи по различни вериги на стойността: мода и текстил, кръгова икономика, творческа индустрия и цифрови технологии.
По време на подкрепяния от ЕС проект CLOTH ще бъдат организирани минимум 100 краткосрочни обмена между целеви членове на клъстери, разположени в други страни.

Проектът CLOTH се финансира от Изпълнителна агенция за Европейския съвет по иновациите и за малките и средните предприятия (EISMEA), съгласно правомощията, делегирани от Европейската комисия, програма COSME, покана COS-CLUSTER-2020-3-03 / COS-CLUSTER-2020-3-03 -1 (Европейска програма за клъстерни постижения със схема ClusterXchange, свързваща екосистеми и градове).

За повече информация: https://clothproject.eu/

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност