Тортата Гараш и Русенската търговско индустриална камара Исторически корени наследство и отбелязване на рождения ден на тортата

Тортата „Гараш“ и Русенската търговско-индустриална камара: Исторически корени, наследство и отбелязване на рождения ден на тортата

Всеки ден преживяваме различни събития и моменти, някои от които имат способността да се превърнат във важна част от нашата колективна история и наследство. Едно от тези събития, което е оставило незабравим отпечатък в културата и историята на Русе и България като цяло, е създаването на световноизвестната торта „Гараш“. Нейното създаване съвпада с формирането на Първата българска търговска камара, двете събития имат уникална връзка, която ще разгледаме по-подробно.

Създаване на тортата „Гараш“

След като се установяват в Русе в резултат на събитията от Руско-турската война (1877-1878), Коста Гараш и неговата съпруга Тереза започват нова глава в живота си. През 1885 г. те вземат под наем престижния хотел „Ислях хане“, където прилагат своите кулинарни умения в подобряването на услугите в хотела.

Блестящият момент в кариерата на Гараш идва на 21 юни 1890 г., когато е поканен да подготви банкет за 80 души по случай пристигането на княжеския наместник и министър-председател Стефан Стамболов. Събитието е значимо и за стопанското развитие на страната, тъй като съвпада с основаването на Първата българска търговска камара. В този исторически контекст Коста Гараш, обучен сладкар във Виена, създава своя шедьовър – торта „Гараш“.

Така на 19 юли 1890 г. се предполага, че тортата „Гараш“ е сервирана за първи път, придружена от девет бутилки шампанско, и се дава началото на една от най-вкусните традиции в българската кулинария.

Тортата Гараш и Русенската търговско индустриална камара Исторически корени наследство и отбелязване на рождения ден на тортата

Основаването на Първата българска търговска камара

Същевременно със създаването на тортата „Гараш“, в Русе се случва още едно значимо събитие. През 1890 г., се формира Първата българска търговска камара, която събира деловите хора в града с цел защита на интересите на търговско-производителните слоеве и да функционира като съветник на правителството по икономически въпроси.

Между 1885 и 1903 г., в Русе са регистрирани 135 търговски фирми, а градът става и място на създаване на първите акционерни дружества в България. Въпреки своето икономическо значение, търговската камара не се ограничава само до представителни събития и в края на 1890 г., членовете на Камарата са били инициатори за учредяване на Първото българско застрахователно акционерно дружество „България“.

Така, докато тортата „Гараш“ слави своето рождение с присъствието на министър-председателя Стефан Стамболов, Първата българска търговска камара започва своята дейност и полага основите на българския бизнес и икономическо развитие.

Тази история е пример за как едно събитие може да доведе до незабравими моменти и да остави знаменателни следи в нашата история и култура. И тъй като тази година отбелязахме 133-тата годишнина от създаването на Русенската търговско-индустриална камара, ето и съответното споменаване на рождението на тортата „Гараш“, която продължава да радва своите ценители по целия свят.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност