133 години РТИК
|

133 години от създаването на Русенската търговско-индустриална камара: Първата Търговска камара в България

Днес с гордост отбелязваме 133-тата годишнина от създаването на Русенската търговско-индустриална камара, първата Търговска камара в България. Този исторически момент олицетворява началото на нова ера в българската икономика и бизнес среда.

След Освобождението, Русе се утвърждава като един от най-важните центрове на младата българска държава. За първи път в България, инициативни и делови търговци, индустриалци и предприемачи основават Търговска камара. Тя има за цел да събере интелекта и инициативата на търговско-производителните слоеве от населението, да защитава интересите им и да служи като съвещателен орган на правителството по въпросите за икономическото развитие на страната.

В периода от 1885 г. до 1903 г., 135 търговски фирми са регистрирани в Русе, град с бързо индустриално развитие и традиционни търговски връзки. Русенци създават първите акционерни дружества в страната, като „Гирдап“ (1881 г.), „България“ (1890 г.) и „Българска търговска банка“ (1895 г.).

През 1889-1890 г., в кафето на Оханес Енкарниян, идеята за създаването на търговска организация започва да се развива. От пролетта на 1890 г., новоучредената Търговска камара започва своята дейност. Вестник „Славяни“ излиза с голяма статия, в която се приветства „доброто вътрешно устройство“ на камарата и се изтъква, че „прави чест на тия, които са предприели създаването й“.

На 19 юли 1890 г., Камарата организира тържествен банкет в чест на посещението в Русе на министър-председателя Стефан Стамболов. Началната дейност на първата Търговска камара не се ограничава само до представителни мероприятия. В края на 1890 г., членовете на Камарата стават инициатори и учредяват в Русе Първото българско застрахователно акционерно дружество „България“. За председател на Камарата е избран Панайот А. Попов.

През годините Русенската търговско-индустриална камара продължава да играе ключова роля в развитието на българската икономика. Камарата подпомага развитието на местните предприятия, обмена на опит и знания, и подобряването на условията за водене на бизнес в региона.

Отбелязването на 133-тата годишнина от създаването на Русенската търговско-индустриална камара е повод да отдадем почит на всички онези, които са допринесли за нейната история и успех. Нека този юбилей послужи като вдъхновение за бъдещи поколения български предприемачи, индустриалци и търговци да продължат да развиват икономиката на страната и да поддържат духа на сътрудничество и прогрес, върху който Русенската търговско-индустриална камара е изградена.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност