thumb main Picture2

Креатавнитe индустрии в Русе вцентъра на проект SPECTRA

БИЦ Инобридж и Русенска търговско-индустриална камара бяха домакини на двудневна проучвателна визита, която се състоя на 3 и 4 юли в гр. Русе. Срещите с представители на креативните и творчески индустрии бяха организирани по проект „SPECTRA – Стимулиране ефективността на регионалните екосистеми в креативните и творчески индустрии“, финансиран от EISMEA, в рамките на програма „Хоризонт Европа“.
Целта на посещението бе партньорите по проекта да се запознаят с местната екосистема и политики, за да придобият реална представа за нивото на развитие на креативния и творческия сектор в региона. Делегацията се срещна както с активни компании, работещи в сферата, така и с представители на местната власт, развиващи различни програми за стимулирането му. В двудневната програма бяха включени посещения на Креативен център Русе, Община Русе, Русенски университет „Ангел Кънчев“, където гостите имаха възможност да видят конкретни продукти и инициативи. Част от визитата бяха и разговори с представители на Българска модна асоциация, Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова” – Русе, Арена Медиа и компанията за производство на мобилни къщи “Колелиба”, които споделиха ценна информация, свързана работата, възможностите, проблемите и перспективите в сектора.
Проект SPECTRA обединява в себе си серия от инициативи, които са насочени към развитие на сектора на креативните и творчески индустрии, ангажирайки над 1000 заинтересовани страни в рамките на 30 семинара, експерименти/предизвикателства, работни срещи и кръгли маси и ще осигури подкрепа за над 100 стартиращи предприятия. Проучвателната визита в гр. Русе бе част от дейността, посветена на изготвяне на мащабен анализ за състоянието на креативните индустрии, включващ актуални данни от България, Ирландия, Дания и Германия, идентифицирайки конкретни предизвикателства пред младите и развиващи се екосистеми в България и Ирландия и възможни решения, извлечени от добрите практики на вече развития сектор в Дания и Германия.
Проектът се изпълнява в партньорство с WESTERN DEVELOPMENT COMMISSION (WDC)- https://westerndevelopment.ie/  (Ирландия), Creative Business Network- https://www.cbnet.com/  (Дания), MEDIA DEALS UG-  http://media-deals.org/ (Германия), Creative Enterprise West- https://crewdigital.ie/  (Ирландия) и БИЦ Инобридж (България).

Креатавнит1
thumb main Picture3

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност