Анализ на Индустриалната Производителност и Заетост в Русе
|

Анализ на Индустриалната Производителност и Заетост в Русе

Според данни, публикувани от Георги Стоев и Весислав Илиев от вестник Капитал и изчислени от Тракия Тех на база данни от КАПИ, Русе показва смесени резултати в различни области на промишлеността.

Производителността в промишлеността в Русе е 83,9, което я поставя на пето място сред другите големи градове и области в България. Въпреки че това е под средната стойност за страната, това означава, че промишлеността в Русе все още играе значима роля в икономиката на града.

Когато гледаме сектора на мехатрониката и автомобилостроенето, два от ключовите сектори за индустриалната заетост в България, Русе се справя добре с 28,0% от общата промишлена заетост. Въпреки че това е по-ниско в сравнение с някои други области, като Софийска област и Стара Загора, Русе все още остава пред Варна и Бургас по този показател.

Относно дяла на промишлеността в регионалната заетост, Русе отново се представя добре с 36,7% от работните места в промишлеността през 2021 г. Това показва, че градът има солидна основа на промишлена заетост, която може да подпомогне икономическия растеж и развитие.

Според изчисленията на Георги Стоев, Весислав Илиев и Trakia Tech, ръстът на производителността в Русе през последните пет години е 11,0%, докато разходите за труд са се увеличили с 10,0%. Това показва, че в Русе има здравословно равновесие между растежа на производителността и ръста на заплатите, което е положителен знак за дългосрочната устойчивост на икономиката.

Това обаче не означава, че няма място за подобрение. Според авторите, работниците, заети в относително ниско производителни компании, могат да бъдат използвани като фактор за привличане на нови инвеститори. Това би могло да подобри общата производителност в Русе и да създаде по-силна и устойчива икономика.

В заключение, Русе показва солидни резултати в различни области на промишлеността и заетостта, но има още възможности за подобрение и растеж.

За да прочетете цялата статия, кликнете тук. Автори: Георги Стоев, Весислав Илиев, Trakia Tech, вестник Капитал.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност