20241001 134944 1 scaled

Бюлетин по проект Digital Twin – успешно начало

Радваме се да споделим последните актуализации по проект “Дигитални близнаци за интелигентно производство”. В този първи брой ви запознаваме с технологията Digital Twin, очертаваме целите и очакваните резултати на нашия проект и представяме накратко нашите партньори.

Какво представлява технологията Digital Twin?

Технологията Digital Twin е иновативна концепция, която създава виртуално копие на физически обект или система. Този дигитален модел отразява характеристиките, поведението и производителността на реалния обект, като позволява мониторинг, симулация и оптимизация в реално време. При използването на Digital Twins, индустриите могат да предвиждат проблеми, да оптимизират операциите и да подобрят процесите на вземане на решения. От производството и инженерството до здравеопазването и градското планиране, технологията на Digital Twins трансформира различни сектори, като дава възможност за иновативни и ефективни решения.

Цели на проекта

Проектът “Digital Twin за интелигентно производство” има за цел да разработи и приложи усъвършенствана учебна програма, съсредоточена върху технологията “Digital Twin”. Основните ни цели включват:

  1. Подобряване на образователните програми: Създаване на цялостна учебна програма за технологията Digital Twin, приложима за ИТ и ОТ техници от средно до високо ниво.
  2. Преодоляване на недостига на умения: Оборудвайте бъдещите специалисти с необходимите умения, за да отговорят на променящите се изисквания на производствената индустрия.
  3. Насърчаване на устойчиви практики: Интегрирайте принципите на устойчивостта в учебната програма, за да насърчите екологосъобразните производствени процеси.
  4. Насърчаване на сътрудничеството с индустрията: Засилване на партньорството между образователните институции и заинтересованите страни от индустрията, за да се осигури практическо и подходящо обучение.

Очаквани резултати

До края на проекта очакваме да постигнем следните основни резултати:

  1. Индекс на уменията за Digital Twin: Подробен индекс, очертаващ основните компетенции на техниците в сектора на Digital Twin.
  2. Инструмент за самооценка: Дигитален инструмент, който да помогне на учащите да оценят уменията си и съответно да адаптират своите учебни пътеки.
  3. Модулен курс за електронно обучение: Изчерпателна 450-часова програма за електронно обучение, обхващаща различни аспекти на технологията Digital Twin.
  4. Методология за обучение по Digital Twin: включваща наръчник за обучители за предаване на резултатите на организациите за професионално образование и обучение, висшето образование и обучение, както и на дружествата, участващи в преквалификацията/повишаването на квалификацията на работната сила.
  5. Лаборатории за Digital Twins: Създаване на пет лаборатории за Digital Twins, които да предоставят практическо обучение в реални условия.
  6. Състезания по умения: Организиране на национални и международни състезания с цел предизвикване и подобряване на практическите умения на учениците.
  7. Професионален профил “Digital Twin”: Въз основа на класификацията на ESCO и по-високо ниво на умения и предмети извън обхвата на традиционното ПОО.

Запознайте се с нашите партньори

Нашият проект обединява разнообразен консорциум от образователни институции, МСП и лидери в индустрията от цяла Европа:

  1. APRO FORMAZIONE (Италия) – Център за професионално образование и обучение, координатор на проекта “Digital Twin”.
  2. B&B Automation s.r.l. (Италия) – доставчик на решения за автоматизация.
  3. ATS Team3D S.r.l. (Италия) – доставчик на 3D технологии и CAD решения.
  4. LEARNINGDIGITAL SRL (Италия) – доставчик на решения за цифрово образование.
  5. POLITECNICO DI TORINO (Италия) – Водеща академична институция в областта на технологиите и инженерството.
  6. POLITEKNIKA TXORIERRI (Испания) – Доставчик на професионално образование и обучение.
  7. GAIA (Испания) – Асоциация на технологичните индустрии.
  8. GUTIERREZ BERASTEGUI MURUGARREN SL (Испания) – Доставчик на решения за автоматизация и индустриални решения.
  9. Göteborgs Tekniska College AB (Швеция) – Институция за техническо образование и обучение.
  10. ELLINIKO MESOGEIAKO PANEPISTIMIO (Гърция) – Гръцки средиземноморски университет, специализиран в областта на технологиите и приложните науки.
  11. РУСЕНСКА ТЪРГОВСКО-ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА  (България) – браншова асоциация в подкрепа на бизнеса и иновациите.

Заедно се стремим да развиваме образованието в областта на технологиите Digital Twin и да насърчаваме иновациите в производствения сектор.

Представяне на проект Digital Twin

Проект „Digital Twin on Smart Manufacturing“ беше представен на конгреса SECOVE от Стефано Антона от APRO Formazione. Събитието, което се проведе на 2-3 юли 2024 г. в гр. Сан Себастиан, събра експерти от 12 държави, обсъждайки предизвикателствата в областта на професионалното образование и обучение (ПОО) в Европа. Основните дискусии включваха демографския спад, привлекателността на ПОО за младите хора и неговото социално признаване. Представянето отбеляза важна стъпка в популяризирането на проекта в международен план и подчерта значението му за инициативите, свързани с разширената реалност (XR).

Повече информация за конгреса SECOVE можете да намерите тук.

Успешен проект в развитие

Дейностите по проекта „Digital Twin“ официално започнаха с начална среща в Политехническия университет в Торино в края на май 2024 г. На двудневното събитие присъстваха представители на всички 11 партньорски организации. Партньорите си поставиха множество задачи и цели за предстоящите месеци, включително учебната програма и методологията на курса за обучение, съдържанието на обучителния модул, методите на преподаване и формулярите за самооценка. 

Повече за срещата на партньорите можете да прочетете тук.

Поддържайте връзка

Очакваме с нетърпение да споделим повече актуализации и разработки в следващите издания на нашия бюлетин. За повече информация относно проекта “Digital Twin на интелигентното производство”, моля, посетете нашия уебсайт и ни следвайте в социалните медии.

Свържете се с нас: hello@digitaltwinproject.eu

Следвайте ни в: Facebook || LinkedIn

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност