Делта Текстил спира производство в Русе, мести се в Турция
|

Делта Текстил спира производство в Русе, мести се в Турция

Високите производствени разходи и по-добрите условия в Турция карат израелската компания да премести производствените си операции, оставяйки 360 служители без работа в Русе.

Русенската търговско-индустриална камара със съжаление информира обществеността за закриването на производствената дейност на Делта Текстил в Русе, България. Израелската текстилна група Delta Galil Industries, която е собственик на българската компания, реши да премести производството си в Турция. Разпределителният център ще остане в Русе. Този ход идва, след като Делта Текстил, най-големият производител на чорапи в България, беше изправен пред икономически предизвикателства поради последиците от пандемията от COVID-19 и неблагоприятната икономическа ситуация в България.

Русенската компания с приходи от над 120 млн. лв. през 2021 г. е произвеждала чорапи за топ марки като Nike, Columbia, Converse и Pierre Cardin. Към януари в компанията работят 480 души, което е спад от 600 през предходната година. В регионалното поделение на Агенцията по заетостта в Русе е получено съобщение за масово съкращаване на 360 служители, които ще бъдат освободени поетапно от 1 май до 30 септември.

Решението за преместване на производството е резултат от няколко фактора, включително хроничната липса на работна ръка, скъпата енергия и факта, че суровините се доставят от Турция. Въпреки значителните инвестиции в модернизация и автоматизация, възлизащи на общо 8 милиона евро, компанията не можа да поддържа дейност в България.

Затварянето на производството на Делта Текстил в Русе подчертава нарастващите предизвикателства пред българската текстилна индустрия. Високите производствени разходи, цените на енергията и инфлационният натиск доведоха до нарастващи разходи за труд и несигурен пазар. Бъдещето остава несигурно за местните компании за облекло и текстил, тъй като те очакват потенциално намаляване на поръчките и намаляване на обема производство поради продължаващото сътресение на пазара.

Русенската търговско-индустриална камара остава ангажирана с подкрепата на местния бизнес и индустрии в тези трудни времена. Ще продължим да работим със заинтересовани страни и партньори за привличане на нови инвестиции и създаване на нови възможности за русенци.

Статията е по информация на в. „Капитал“. Оригиналната статия можете да намерите тук. Поздравления за труда на авторите и в. „Капитал“.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност