383995773 620093846983612 7770461087208076702 n
|

Какво се случи в Европейска нощ на учените Русе?

Поредно успешно издание на Европейска нощ на учените се проведе в Русе на 29-ти септември. Събитието включваше 5 различни локации, 20 дейности за малки и големи и 22-ма прекрасни лектори и учени. Ето какво се случи накратко:

В зала Европа на НУИ Проф. Веселин Стоянов бе представен STEM проектът „Пътят на българската книга“ – разработен от млади изследователи от 12 кл. под ръководството на Милена Илиева.  А на площад „Ал. Батенберг“ ученици от 6 клас, с ръководител Негослава Бъчварова, създадоха арт инсталация „С обич към сърцето“, където с музика и текст младите артисти насочиха вниманието на публиката към проблемите на сърдечно болните деца в България.

Нощ на учените имаше и в ОУ Отец Паисий. Деца от училището посетиха Еко музея в Русе и се включиха в беседа на тема „Влиянието на климата върху биоразнообразието“. Беседата бе съвместна инициатива на РИОСВ – Русе и Регионалния исторически музей и бе водена от Венцеслав Петков – еколог и уредник на отдел „Природа“ към РИМ.

Официалният старт на Европейска нощ на учените бе даден в двора на ОУ „Олимпи Панов“. Откриването беше бомбастично с химичните опити на доц. Лъчезар Христов от Корпуса за бързо гърмене. След това, Петя Кръстева и Зехра Юсеинова въведоха малки и големи в света на климатичните промени с практическа работилница и групови експерименти  на тема „Климатът и Аз“. Програмата продължи с Ивелина Пъшева, която ни разкри тайните на въглеродния диоксид. Правихме експерименти и дискутирахме как  човечеството може да се адаптира към новите условия. Завършихме с игри и кръстословици, свързани с околната среда.

В Дворецът на децата нашите най-малки посетители и техните семейства имаха възможност да изградят собствена филтрираща система за вода, да си направят соларни играчки, да сортират отпадъци и да се забавляват с музикална образователна игра. Посетителите се запознаха с праисторията и еволюцията на човека от археолога Кристина Янакиева, с която се „заровиха в миналото“ в детската лаборатория по експериментална археология.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ качеството на въздуха и въглеродния отпечатък бяха основна тема в програмата за възрастни.

Млади учени от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ представиха собствено изследване на замърсяването на въздуха в градска среда и как то влияе на човека и природата. Христо Атанасов от Qnectd пък ни разказа за технологията Интернет на нещата и как да я приложим за контрол на качеството на въздуха в помещенията, в които работим и учим.  Накрая, проф. Георги Христов, доц. д-р инж. Пламен Захариев и ас. инж. Георги Георгиев ни демонстрираха как 3D технологиите могат да намалят въглеродния отпечатък в различни области от човешката дейност от индустрията до изкуството.

В библиотеката имаше програма и за най-малките. Деца и родители се впуснаха във вълнуващо 3D приключение в човешкото тяло и приложиха принципите на кръговата икономика като превърнаха отпадъчни материали в дизайнерски играчки.

Големият финал на Европейска нощ на учените Русе бе на площад „Ал. Батенберг “ 3 с химични чудеса по тъмно отново с любимия ни доц. Лъчезар Христов от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“

Екипът на РТИК изразява своята благодарност към всички лектори, местни и национални партньори, които участваха в организацията на този мащабен празник на науката!

Благодарим и на всички посетители, които уважиха нашата програма и се надяваме, че тя е разбудила любопитството им и ги е вдъхновила да следят отблизо света на науката и иновациите. Надяваме се да се срещнем отново догодина!

Европейска нощ на учените се реализира в рамките на проект SEARCH, който е амбициозно усилие, финансирано от програмата „Хоризонт Европа“ 2021 – 2027.
Той цели да помогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите.
SEARCH цели да насърчи повече българи, особено ученици, да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.
Повече информация за проекта и дейностите по него може да откриете тук: Начало – Европейска нощ на учените 2023 (fresher-researchersnight.bg)
#ERN23SEARCH #SEARCH

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност