Международна конференция в Русе: Обсъждане на готовността на България и Румъния за Шенген
|

Международна конференция в Русе: Обсъждане на готовността на България и Румъния за Шенген

На 23 ноември 2023 г. в Русе се проведе международната конференция „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“, организирана от Министерството на икономиката и индустрията на България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, с подкрепата на Русенската търговско-индустриална камара.

Откриването на събитието беше официално извършено от министъра на икономиката и индустрията на България, г-н Богдан Богданов, и министъра на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, г-н Щефан-Раду Опря. Преди началото на форума, двамата министри се срещнаха на Дунав мост, за да обсъдят логистичните предизвикателства пред бизнеса на границата.

Конференцията се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе, като събра водещи икономически експерти, инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес, както и на търговските камари от двете страни. Сред присъстващите бяха и евродепутати, представители на дипломатическия корпус, местната власт, включително кметът на Русе г-н Пенчо Милков и областният управител г-н Данаил Ковачев.

Фокусът на събитието беше насочен към предстоящото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Особено внимание беше отделено на текущите обсъждания около отказа на Австрия и Нидерландия да подкрепят нашето членство, както и на вероятността за поредно отлагане, което се явява критично в контекста на необходимостта от бързото ни присъединяване. Бяха разгледани и проблемите и предизвикателствата, пред които се изправя бизнесът в резултат на продължаващия граничен контрол и забавянето на доставките, особено в автомобилния сектор, където системи като „точно навреме“ са от съществено значение.

По време на форума г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, изнесе реч в панела за добрите икономически практики и големите загуби за региона, подчертавайки значението на приемането в Шенген за икономическото развитие и укрепването на двустранните отношения.

Посланикът на Австрия, нейно превъзходителство г-жа Андреа Икич-Бьом, представи становището на Австрийското правителство, според което техният отказ е свързан предимно с проблемите в системата Шенген и временното въвеждане на граничен контрол между някои страни от Шенгенското пространство, а не с конкретен отказ срещу България и Румъния. От друга страна, представителят на Австрийската федерална икономическа камара, г-н Кристиан Мандл, и търговският съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria в България, г-н Филип Купфер, заявиха категоричната подкрепа на австрийския бизнес за приемането на двете страни в ключовата европейска зона.

Конференцията се оказа продуктивна платформа за обмен на идеи и опит, което ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на икономическите отношения между България и Румъния. Благодарим на всички присъствали за тяхното ценно участие и ангажираност.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност