Пазарът на труда през 2022 г. възстановяване и предизвикателства
|

Пазарът на труда през 2022 г.: възстановяване и предизвикателства

Пазарът на труда се възстановява до нивата си отпреди пандемията след ковид шока, преживян две години по-рано. Безработицата спадна до 4,3% и се доближава до рекордно ниското ниво от 2019 г. насам. Заетостта също е най-добра от две десетилетия. Цифрите обясняват защо работодателите все по-трудно намират работници и заплатите растат с рекордни темпове.

Под повърхността обаче се виждат структурни проблеми с човешкия капитал. Общата работна сила се свива поради продължаващия спад на населението. Общата тенденция е, че с годините по-възрастните хора имат нарастваща тежест в работната сила. През последните две десетилетия делът на работниците под 35-годишна възраст е намалял от близо една трета в началото на века до малко над 23% миналата година. Междувременно делът на работещите на възраст над 55 години се е увеличил с около 10 процентни пункта за същия период.

Тези развития поставят предизвикателства както за работодателите, така и за политиците. Как да привлечем и задържим млади и квалифицирани работници? Как да осигурим адекватна социална защита и здравеопазване на възрастните работници? Как да балансираме производителността и устойчивостта в променящия се пазар на труда?

Това са някои от въпросите, които трябва да бъдат разгледани, за да се гарантира, че възстановяването на пазара на труда е не само количествено, но и качествено.

Тази публикация е базирана на статия на автори на вестник Капитал: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/pazar-na-truda/2023/03/20/4462232_pazarut_na_truda_se_vuzstanoviava_do_nivata_ot_predi/

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност