Приходите на българските компании се увеличават рекордно през 2022 г.
|

Приходите на българските компании се увеличават рекордно през 2022 г.

Според последните данни от Националната агенция за приходите (НАП), приходите на всички работещи фирми в България за 2022 година са скочили с неочакваните 34% до 611.5 млрд. лв. Това означава, че въпреки по-високата изходна база, ръстът е над два пъти по-висок от миналогодишните 15%.

Общо 375 хил. дружества в страната, активни през 2022 г., са принесли този резултат. Водещите 100 фирми, подредени от „Капитал“, отчитат близо двойно по-бърз ръст на оборотите си за годината – почти 60%. В номинално изражение, техните общи приходи формират над една пета от общо отчетените в държавата. Общата им печалба за 2022 г. е почти 8 млрд. лв., което е с 27% повече в сравнение с финансовите им резултати отпреди година.

Секторите на хотелиерството и ресторантьорството, както и селското стопанство са с най-бърз ръст на печалбите през 2022 г., докато най-голямо е задълбочаването на загубите в добивната промишленост.

Печалбата в сектора на търговията продължава да води за поредна година, със значителен ръст от 28% през 2022 г. до 10.7 млрд. лв. Преработващата промишленост следва със стойността на печалбата от 8.8 млрд. лв., записвайки увеличение от 36%. Енергетиката е на трето място с общо 4.7 млрд. лв. печалба за 2022 г., което е с 33% повече в сравнение с предишната година.

В същото време, данните показват, че преработващата промишленост е секторът с най-големи загуби през 2022 г., с отрицателен финансов резултат от 748 млн. лв. Секторът на недвижимите имоти вижда намаляване на загубите с 223 млн. лв. в рамките на година, докато секторът на финансите и застраховането записва сумарен минус от 735 млн. лв. за годината.

Тези данни дават подробен преглед на корпоративната ситуация в България през 2022 г., като подчертават значимия растеж и предизвикателствата, пред които са изправени различните сектори на икономиката.

За да прочетете статията, въз основа на която е направен анализът, кликнете тук. Автор: Мария Иванова, вестник Капитал.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност