Поздрав по случай Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (1)
|

Честване на Деня на Светите Кирил и Методий, Българската азбука и славянската книжовност

Здравейте, уважаеми членове и партньори на Русенската търговско-индустриална камара,

С голямо удоволствие и гордост отбелязваме днешния специален ден – 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден е особено значим за нас, българите, но и за многобройните славянски народи, за които делото на Кирил и Методий е вдъхновение и символ на културното и образователно развитие.

Нашият празник е посветен на двама братя, които са оставили неизмерим принос към българската и славянската култура и просвета, чрез създаването на кирилицата, азбуката, която до днес е част от идентичността ни. Създавайки кирилицата в Преславската книжовна школа, те са оставили трайна отпечатък в историята и са основа за богатството на нашата писмена култура.

Този ден се чества не само в България, но и в много други страни – Русия, Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и други. Всяка от тези страни, подобно на нас, уважава и почита наследството на Кирил и Методий и неговото въздействие върху своите култури и общества.

Докато отбелязваме този важен ден, нека не забравяме и акцента, който трябва да поставим върху важността на сътрудничеството между академичните и бизнес среди. Тези два сектора са взаимозависими и могат да постигнат много, когато работят заедно. Точно както Кирил и Методий са създали нещо трайно и значимо чрез своята обща работа, така и ние можем да постигнем значими неща чрез сътрудничество.

На този ден на празнуване и обновление, нека възприемем и носим духа на просвета, сътрудничество и съзидание, вдъхновени от делото на Кирил и Методий. Поздравяваме всички ви и ви пожелаваме продуктивна и успешна година, изпълнена с просперитет и растеж.

Честит празник!

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност