Bulgarian Business Delegation Visits China to Mark 75 Years of Diplomatic Relations
|

Българска бизнес делегация посещава Китай по случай 75 години дипломатически отношения

Русенската търговско-индустриална камара (РТИК) отново демонстрира своето активно участие в международни инициативи, като за трета поредна година се включи в представителна делегация от България, състояща се от 25 мениджъри и експерти. Делегацията ще участва в двуседмично обучение в Китай, което включва посещения на важни икономически и индустриални обекти в градовете Фуджоу, Сямън и Пекин. Събитието е организирано по случай 75-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и е резултат от дългогодишното партньорство между Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Посолството на Китайската народна република в София.

Официално откриване и представяне на РТИК

На 30 август 2024 г. събитието беше официално открито от г-н Хуан Ан, директор на Центъра за международно икономическо сътрудничество на провинция Фудзиен. Провинция Фудзиен, разположена в югоизточната част на Китай, е известна със своите напреднали икономически зони и стратегически важни пристанища, които играят ключова роля в международната търговия на страната. В рамките на церемонията, г-жа Стела Дионисиева, експерт програми и проекти в РТИК, представи Русенската търговско-индустриална камара и подчерта възможностите за инвестиции в региона на Русе.

Теми на обучението и акценти

Обучението, организирано за делегацията, включва множество теми, свързани с икономическата ситуация и бизнес средата в Китай. Сред тях са:

  • Представяне на актуалната икономическа ситуация в Китай: Участниците ще се запознаят с последните тенденции в китайската икономика, която е втората по големина в света.
  • Обзор на търговско-икономическите отношения между България и Китай: Анализ на текущите бизнес отношения и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество.
  • Стратегии за интернационализация и глобализация на фирмите: Разглеждане на начини за разширяване на бизнеса на международните пазари.
  • Стратегии за международни бизнес преговори: Споделяне на успешни практики и техники за водене на преговори на глобално ниво.

Особено внимание ще бъде отделено на теми като 5G и 6G технологии, зелена енергия и електромобили, които са от съществено значение за бъдещото развитие на индустрията и търговията.

Посещение на Китайския Международен Панаир за Инвестиции и Търговия (CIFIT)

Делегацията ще има възможността да посети и Китайския международен панаир за инвестиции и търговия (CIFIT) в град Сямън, който ще се проведе в периода 8-11 септември 2024 г. Сямън, разположен на брега на Тайванския пролив, е един от най-важните пристанищни градове на Китай и играе значима роля в международната търговия. CIFIT е едно от най-големите събития в Китай, насочено към стимулиране на международните инвестиции и икономическо сътрудничество. В рамките на панаира ще бъдат представени различни финансови инструменти, авторитетни финансови доклади и възможности за сътрудничество между международни компании и китайски партньори.

Цели на делегацията

Основната цел на обучението и посещенията в Китай е генериране на нови идеи за насърчаване на двустранното икономическо сътрудничество, установяване на по-тясно взаимодействие между компании и обмен на опит със сродни организации. Очаква се делегацията да създаде нови връзки, които ще допринесат за развитието на икономическите отношения между България и Китай.

Бъдещи събития

Следващата седмица делегацията ще вземе участие в съвместно събитие с Посолството на България в Пекин, където ще бъдат обсъдени допълнителни възможности за сътрудничество и партньорства. На това събитие се очаква да бъдат представени нови инициативи за насърчаване на бизнес контактите между българските и китайските компании, като се акцентира върху стратегически сектори като технологии, зелена енергия и инфраструктура.

Русенската търговско-индустриална камара продължава да подкрепя своите членове в разширяването на техните международни контакти и в осъществяването на успешни партньорства по целия свят. Участието в подобни делегации и международни събития е част от дългосрочната стратегия на Камарата за повишаване на конкурентоспособността на регионалния бизнес и за създаване на устойчиви връзки с водещи икономики като Китай.

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност