New edition of the BE-Digital Project Newsletter: Digital Innovation in Supply Chains
|

Ново издание на бюлетина по проекта BE-Digital: Цифрови иновации във веригите на доставки

На вниманието на всички бизнес лидери и иноватори: представяме четвъртото издание на бюлетина по проекта BE-Digital – Алианс за насърчаване на иновациите в бизнеса и образованието чрез цифрови вериги за доставки. Проектът, ръководен от Солунския университет „Аристотел“ (Aristotle University of Thessaloniki), има за цел да идентифицира цифровите нужди и възможности в екосистемата на веригите на доставки и да разработи иновативни образователни програми, които предоставят на студентите необходимите цифрови компетенции и умения.

Основни акценти от проекта BE-DIGITAL

Проектът BE-Digital отговаря на нарастващите изисквания за цифровизация в областта на веригите на доставки. Със сътрудничеството между образователни и корпоративни организации, проектът разработва програми за висше образование и обучение, подготвящи студентите за бъдещето на дигиталния бизнес.

Новини за играта и обучителната платформа BE-Digital

Една от новините е завършването на английската (алфа) версия на Serious Game и базираната на Moodle платформа за обучение. BE-Digital Serious Game е иновативна игра на карти, насърчаваща цифровизацията на веригите за доставки. Тя включва задачи в четири тематични области: Интернет на нещата (IoT), Автоматизирани управлявани превозни средства (AGV), Анализ на данни и Разширена/Виртуална реалност (AR/VR). Очаква се играта да бъде достъпна на още пет езика: гръцки, италиански, португалски, унгарски и български.

Курсове за обучение и виртуални сценарии

Проектът създаде обширни курсове за обучение, предназначени както за начинаещи, така и за експерти в областите IoT, AGV, анализ на данни и AR/VR. Курсовете предлагат структурирано обучение от основните концепции до разширените приложения. Включват се 1 комплексен и 7 тематични виртуални сценарии, които демонстрират взаимодействията между различните технологии в управлението на веригата за доставки.

Сложен сценарий:

  • Интегриране на цифрови технологии за взаимодействие човек-робот във веригите за доставки.

Тематични сценарии:

  • AGV в складове.
  • Използване на AR/VR за обучение на персонала в дигитални вериги за доставки.
  • VR в складове.
  • Събиране на данни от IoT сензори в дигитални вериги за доставки.
  • Система за местоположение в реално време в дигитални вериги за доставки.
  • Анализ на данни за оптимизиране на автопарка на AGV.
  • Анализ на данни за мониторинг на цеха, планиране на оптимизация на системата и прогнозиране на резултатите от повреда.

Демонстрации на курсове и виртуални сценарии са качени на уебсайта на проекта в раздел „Резултати от проекта“.

Пилотни обучителни сесии

Пилотните обучителни сесии на BE-Digital стартират през октомври 2024 г. и ще се проведат в партньорските страни. ECOLE ще бъде първият партньор, който ще домакинства интензивния курс по IoT в Милано (Италия), последван от AUTH с курса по AGV в Солун (Гърция) през ноември 2024 г. През 2025 г. FREDU и AEJE ще организират обучения, фокусирани върху VR/AR и анализ на данни в Никозия (Кипър) и Авейро (Португалия). Очаква се общо 64 ученици да присъстват на пилотните обучения, всяка сесия с продължителност от 40 часа: 24 академични часа и 16 часа за самообучение.

Релевантност и ползи за предприятията в региона

Проектът BE-Digital предоставя значителни ползи за предприятията в нашия регион. С фокус върху иновативните технологии като IoT, AGV, анализ на данни и AR/VR, проектът предлага възможности за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на предприятията чрез модернизиране на веригите за доставки. Обучителните програми и виртуалните сценарии ще помогнат на местния бизнес да интегрира тези технологии и да подобри управлението на ресурсите си.

Русенската Търговско-Индустриална Камара продължава да подкрепя иновациите и развитието на цифровите умения в региона, като предоставя информация и ресурси за проекти като BE-Digital.

Прочетете повече и изтеглете пълния бюлетин от тук:

Относно проекта

BE-Digital logo

BE-Digital – Алианс за насърчаване на иновациите в бизнеса и образованието чрез цифрови вериги за доставки

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност