Untitled design
|

Управлявайте вашият бизнес още по-добре с помощта на ESG

Управлението на бизнес в съвременния свят е предизвикателство. Живеем във времена, в които се появяват все повече нови регулации и изисквания, свързани с въздействието на бизнеса върху околната среда.

ESG (екологично, социално и корпоративно управление и докладване) е концепция за устойчиво развитие, която вече не е доброволна, а е институционализирана. Това означава, че всички бизнеси, без значение от размера си, трябва да се съобразяват с нея. Колкото по-рано започнете да прилагате принципите на ESG, толкова по-лесно ще ви бъде в бъдеще. Но откъде да започнете? Как да разберете какво ви засяга? И как да се подготвите?

Откъде се появява ESG?

ESG е концепция за устойчиво развитие, която се основава на три основни принципа: екологичност, социална отговорност и корпоративно управление. Тя не е нещо ново, но през последните години набира все по-голяма популярност и вече е институционализирана.
Нуждата от регулация в тази област се появява от капиталовите пазари. Инвеститорите искат да знаят как компаниите управляват въздействието си върху околната среда и обществото. ESG предоставя един стандарт, по който да се оценява това въздействие.
ESG изискванията засягат всички бизнеси, без значение от размера им. Те могат да имат значително влияние върху финансирането на компаниите, тъй като са обвързани с кредитирането и инвестирането.
Въпреки това, няма причина за стрес или притеснения. Много компании вече работят в тази насока, дори и да не наричат това ESG. Те следят данните за въглеродните си емисии, стремят се към енергийна ефективност и полагат грижа за служителите си.
В заключение, ESG е важна концепция, която ще се превърне в основен фактор за успеха на бизнеса в бъдеще. Компаниите, които вече работят в тази насока, са в по-добра позиция да се адаптират към промените и да се справят с предизвикателствата, които предстоят.

Как е свързан ESG с успеха?

Много е просто – като следиш по-добре представянето си, разбираш какво има да подобряваш. Това е добро управление на риска. Какво означава доброто управление по принцип и какво общо има с ESG? G е за Governance и е равнозначно на интегритет – това, което една компания е обявила за ценност, се вижда в лидерството и е подкрепено със съответните политики, правила, системи. Доброто управление в днешния му смисъл означава включеност, взаимност, прозрачност. Интегритет е това, което мисля, това да говоря и това да правя. Отделно, някои от екологичните и социалните теми днес влияят на ценностите – например разнообразието от гледна точка н човешките права. Просто тази по-широка палитра създава противоречия вътре в компанията и се управлява още по-трудно. Например, кое е по-ценно – една фирма да се придържа към разбирането си за присъствие на двата пола равнопоставено или наемането на човека, чиито качества будят в мениджмънта желание да го поканят в екипа си?

За всички бизнеси или индустрии ли важи ESG?

Директивата за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD), приета в края на миналата година, води до увеличаване на задълженията на фирмите за докладване на устойчивостта. В този ред на мисли, Вие попадате в обхвата на новите европейски изисквания за устойчивост и докладване и сте задължени да предоставят ESG доклад, ако:

  • сте компания с повече от 250 души;
  • имате 40 млн. евро оборот годишно;
  • имате 20 млн. евро баланс.

Независимо от размера на компанията Ви, по-добре е да поемете по пътя на устойчивото развитие отсега в постигането на своите бизнес цели и интереси. Бизнесът в България не винаги мисли в перспектива, но колкото по-малка е една компания и с колкото по-малък ресурс разполага, толкова повече е обект на това, което се случва.

Какви практически стъпки да направят компаниите?

Много от компаниите вероятно вече са предприели конкретни действия, дори да не го осъзнават.  През последните години все повече се говори за кръгова икономика и това се дължи на фактори като затруднен достъп до ресурси, негативни въздействия върху околната среда от неустойчива производствена дейност, свръхконсумация и свръхпроизводство на стоки. Ето няколко насоки какво можете да направите:

  • намалете използването на природни ресурси и първични суровини за сметка на вторични такива;
  • грижете се продуктите да имат по-дълъг живот, ако могат да се поправят или стават за повторна употреба;
  • рециклирайте продуктите и отделните материали, съдържащи се в тях;
  • намалете употребата на продукти и материали, които не подлежат на рециклиране;
  • опитайте се да намалите генерирането на отпадъци и т.н.

В крайна сметка, ще настъпи момент, в който всички компании ще трябва да приемат и да се съобразяват с ESG регулациите. Въпреки това те могат да бъдат разглеждани и като възможност за компаниите да създават стойност като откриват още ефективни начини за упражняване на дейността си. Ето някои конкретни ползи:

  • Намаляване разходите за ресурси и отпадъци
  • Повишаване на ефективността и производителността
  • Увеличаване на удовлетвореността на клиентите
  • Подобряване на репутацията на компанията

Ако тази информация е предизвикала интереса Ви, то с радост можем да споделим, че Русенска търговско-индустриална камара в партньорство с водещи консултанти в областта на ESG, съвсем скоро ще проведе информационно събитие за всички фирми, които попадат в обхвата на новите европейски изисквания за устойчивост и докладване, както и за тези, които вървят по пътя на устойчивото развитие. Следете събитията на сайта ни!

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност