20241001 134944 1 scaled

Обучителен курс по проект Digital Twin – челен опит от 5 държави

Проектът „Digital Twin в интелигентното производство“ продължава с бързи темпове напред в разработването на своя обучителен курс, целящ да подготви участниците за предизвикателствата на Индустрия 4.0. На втората партньорска среща в Дерио, Испания, партньорите обсъдиха напредъка на обучителните модули и ключовите теми, които ще бъдат обхванати в курса. С над 450 часа обучение, този курс ще осигури както теоретични, така и практически знания, необходими за успешното прилагане на Digital Twin технологии в индустриалните процеси.

Основни обучителни модули

Проектът ще предлага обучителен курс от 10 модула, които покриват широк спектър от теми, включително автоматизация, киберсигурност, виртуално въвеждане в експлоатация и зелени технологии. Всеки модул е внимателно разработен с цел да предостави на обучаемите ключови умения и компетенции.

  • TM1 – Въведение (60 часа)
    Този модул обхваща основни теми като PLC програмиране, 3D чертежи и IoT интеграция. Участниците ще получат и въведение в програмирането с Python и C#, за да изградят солидна основа за следващите модули.
  • TM2 – Digital Twins (45 часа)
    Теоретичен модул, който предоставя преглед на Digital Twin технологиите на три нива: 2D, 3D и виртуално въвеждане в експлоатация. Този модул подготвя обучаемите да разберат основните концепции, свързани с цифровото производство.
  • TM3 – Виртуално въвеждане в експлоатация (60 часа)
    Чрез практически упражнения обучаемите ще разберат как работи виртуалното въвеждане в експлоатация и как да симулират реални производствени сценарии преди тяхното внедряване.
  • TM4 – Виртуална поддръжка (60 часа)
    Теоретичен модул, който се фокусира върху поддръжката на системи чрез виртуални модели, като помага на обучаемите да разберат как ефективно да поддържат оборудване, дори в отдалечени условия.
  • TM5 – Бизнес интелигентност (45 часа)
    Този модул обучава участниците как да използват инструменти за бизнес интелигентност, като подобрят процеса на вземане на решения чрез анализ на данни от Digital Twins.
  • TM6 – Виртуална среда и изкуствен интелект (45 часа)
    Участниците ще се запознаят с изкуствен интелект и разширена реалност, като научат как тези технологии се интегрират с Digital Twin решенията.
  • TM7 – Индустриална киберсигурност (45 часа)
    Фокус върху критичната необходимост от защита на индустриалните системи, този модул ще обучи студентите в протоколи за киберсигурност в Digital Twin среда.
  • TM8 – Други технологии (45 часа)
    Модулът изследва ключови технологии като роботика, обратно инженерство и облачни изчисления, които осигуряват важни умения за съвременните производствени среди.
  • TM9 – Зелена трансформация (25 часа)
    Този модул въвежда участниците в устойчивите производствени практики, като акцентира върху въздействието на Digital Twin технологиите върху енергийната ефективност, управлението на отпадъците и опазването на околната среда.
  • TM10 – Предприемачество и създаване на инкубатори (20 часа)
    Този модул предоставя знания за изграждане на предприемачески умения, като обучава участниците как да създадат и управляват стартиращи компании и инкубатори, свързани с Digital Twin технологии.

Практическо обучение и бъдещи възможности

Съществена част от обучението ще бъде осигурена чрез лаборатории за Digital Twin, които ще предложат на участниците възможност да симулират реални индустриални процеси в сигурна виртуална среда. Това ще предостави практически опит, който може да бъде директно приложен на работното място.

След завършване на курса, участниците ще имат възможност да поемат различни роли в индустриалното производство, автоматизацията, киберсигурността и устойчивите технологии. Те ще бъдат в състояние да водят проекти в компании, които прилагат съвременни технологии за оптимизация на производствените процеси и устойчиво развитие.

Следващи стъпки

С напредъка в разработването на обучителните модули, се планира пилотно тестване през 2025 г., което ще даде възможност за оценка на курса и обратна връзка от участниците. Освен това ще се проведат състезания за умения, които ще предоставят на обучаемите възможност да демонстрират придобитите знания в реални условия.

За повече информация и актуализации относно обучителния курс, посетете нашия уебсайт: www.digitaltwinproject.eu.

Подобни статии

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност