Better-Incubation-в-Русе
|

Better Incubation в Русе

В края на месец февруари РТИК посрещна международен снимачен екип, които да заснеме работата ни по една изключително важна за нас тема –младежко предприемачество. 

Като член на EBN и един от основните участници от местната екосистема в Русе, Русенска търговско индустриална камара бе избрана да се включи с участник в международна експертна група за обмен на добри практики при насърчаването на младежкото предприемачество. Тази група се сформира като част от програма Better Incubation ( http://betterincubation.eu/ ) и има за цел да обследва и селектира най-добрите практики в подпомагането на млади предприемачи. При съвместната ни работа с нашите международни партньори установихме, че младите хора са поставени в неравностойно положение спрямо останалите предприемачи, което възпрепятства оползотворяването на техния потенциал за създаване и осъществяване на успешни и иновативни предприемачески идеи. 

Ето защо като част от инициативата Better Incubation и черпейки от успешните международни практики, ние се обърнахме към нашите партньори за да тестваме приложимостта им на местна почва. Насоката, в която концентрирахме усилията си бе социалното предприемачество, подкрепата за което е сред нашите приоритети още от 2015. 

При организирането на пилотната менторска програма си партнирахме с много заинтересовани страни, но ключова роля изграха:  

1)    BEM.BG, с които заедно организирахме първото издание на предприемаческото състезание „Започни млад“ в Русе през 2021, по времето на което селектирахме част от нашите участници в програма Better Incubation.

2)    Цветелин Николов – млад предприемач и съосновател на Pleggi.com ( https://pleggi.com) , който ни разказа от какво всъщност имат нужда младежите като него. 

3)    ПГИУ „Елиас Канети“ град Русе, чието ръководство и преподавателски състав ни помогнаха да селектираме останалата част от участниците в иновативната менторска програма. 

Така макар и малко на брой в програмата се включиха изключително мотивирани и кадърни млади хора, които в рамките на трите снимачни дни разказаха за своите идеи и съвместната ни работа по тях в последните няколко месеца.

Better Incubation е 2-годишна програма (2021 – 2023) захранвана от проекта LIAISE, финансиран по програмата на Европейския съюз за Заетост и социални иновации. Проектът цели насърчаване на приобщаващото и социално предприемачество в Европа чрез мобилизиране и овластяване на бизнес подкрепящите организации (BSO) с инструменти и добри практики за ефективно подпомагане на социалните предприятия.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност