|

Русенската рафинерия за биодизел „Астра Биоплант“ – в челната тройка на компаниите в страната по приходи

Компанията измества Лукойл и така заема лидерската позиция в сектор „Горива“ според ежегодната класация на Капитал.

Rousse biodiesel refinery Astra Bioplant in the top three companies in the country in terms of revenue

Проектът „Астра Биоплант“, част от групата „Булмаркет“ започва през 2007 г. с проектирането и изграждането на съвременен завод за производство на растителни масла и биодизел. Той е съобразен с всички правила и изисквания на Европейската Общност. Към момента групата оперира на 30 производствени площадки и капацитетът е над 300 хил. тона биодизел годишно.

Производствените мощности на „Астра Биоплант“ са стратегически разположени на 20 км. източно от гр. Русе в близост до Дунав мост. В региона традиционно се добиват маслодайни семена и по този начин се задоволяват изцяло изискванията за суровини, необходими за производството на биодизел.

Локацията на завода спомага и за лесно извършване на доставките както до български и румънски клиенти, така и до западноевропейски дестинации. Производствените мощности се намират на 5 км от река Дунав и на 9 км от пристанище Булмаркет. 

Днес компанията се нарежда на трето място по приходи в страната и на първо място в своя сектор, като за последната година този показател възлиза на стойност 3 336 886 лв. Това е положително изменение с цели 91,94% спрямо предходната година. На второ място се намира държавната НЕК с приходи от 4 118 028 лв., а лидер в класацията на Капитал е медодобивният германски завод „Аурубис“ с приходи от 6 614 395 лв. 

Повече за класацията четете ТУК.

The Ruse biodiesel refinery Astra Bioplant in the top three of the company in the country in terms of revenue
Източник: Капитал

В последните години вниманието на компанията се насочва към биогоривата от второ поколение, които пестят с  40% повече въглеродни емисии спрямо тези от първо и близо 10 пъти повече от минералните горива. Делът на биодизела от второ поколение в общия обем на производство на „Астра Биоплант“ достига до 30%. Целта е в следващите 3 до 5 години да нарасне до 60-65%. „Това е горивото, което най-добре се вписва в новата нисковъглеродна реалност, към която се стремим“, посочват от компанията в интервю за Капитал и допълват, че дългосрочната им цел – до 2035 г. е самото предприятие да постигне въглеродна неутралност. 

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност