С дарение от РТИК бе обновен централния вход на Регионална библиотека

С дарение от РТИК бе обновен централния вход на Регионална библиотека

Днес директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова връчи свидетелство за дарение на изпълнителния директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев. Със средства на Камарата бе ремонтиран и обновен централния вход на старата част на сградата, който дълги години беше неизползваем заради конструкционни проблеми.

Дарението има силна символична стойност – сградата е построена в началото на 20-ти век за нуждите на първата Търговска камара в България, а централният вход е посрещал множество видни индустриалци и търговци от Русе и региона. Възстановени и обновени са оригиналните орнаменти на централния вход, най-впечатляващ от които е символът на Меркурий – древноримски бог, закрилник на търговците, пътниците, финансите и комуникациите.

Над 100 години по-късно сградата отново има представителен и завършен вид, което съвпадна и с инициативите на РТИК за отбелязване на 130 години от създаването на първата Търговска камара в страната. Едно от събитията бе запечатването на „Капсула на времето“ в библиотеката, което се проведе на 30 декември 2020. В нея, наред с първата от 130 бутилки лимитирано вино от с.Нисово, произведено специално за годишнината, фотоалбум със снимки от Русе на Явор Мичев, пожелания от административните ръководители на града, реплика на първия печат на Русенската търговско-индустриална камара, са включени и най-добрите 16 есета, взели участие в конкурса за есе, с който по нетрадиционен начин бяха отбелязани 130 години от създаването на Камарата. Капсулата ще се съхранява 20 години и ще бъде отворена на 150-годишния юбилей на РТИК през 2040 г.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност