|

При голям интерес протече тазгодишното издание на Европейска нощ на учените

При голям интерес протече тазгодишното издание на Европейска нощ на учените

Над 3000 посетители проявиха интерес към поне едно от многобройните събития, организирани от Русенска търговско-индустриална камара в тазгодишното издание на Европейска нощ на учените – Русе 2019. И тази година събитието предложи многобройни прояви за малки и големи, които продължиха до късно вечерта на последния петък на месец септември.

With great interest this years edition of the European night of scientists 1

Тази година акцентът на събитията в цяла Европа пада върху 100 години от основаването на Международния астрономически съюз.

Четири сборни пункта посрещнаха ентусиасти от различни възрасти. Площад „Александър Батенберг“ събра най-многобройните любители на науката, които се забавляваха до късно през нощта с химичните демонстрации на „Корпуса за бързо гърмене“. Огромен интерес предизвика и научното Палео шоу и среща с динозавър, организирани от „Щурата лаборатория“. Не толкова експлозивни, но също радващи се на голям интерес бяха практическите работилници в Регионалната библиотека, където над 100 младежи научиха повече за астрономията и авиомоделизма, и сглобиха свои собствени звездни карти и модели на самолети.

With great interest this year edition of the European night of scientists 2

Библиотеката бе домакин и на едно от най-атрактивните представления по време на Нощта – електризиращото Тесла шоу. Малки и големи имаха възможност да наблюдават демонстрации на най-ефектните проявления на електричеството, както и необичайни начини за неговото използване.

With great interest this years edition of the European night of the scientists 3

Регионалният исторически музей и Дунавската задруга на народните занаяти предложиха интересни панели, които върнаха посетителите в близкото и не толкова близкото минало на България и Европа. Любопитна новост тази година бяха онлайн дискусиите, проведени в Конферентната зала на РТИК, в която се включиха видни български учени, с които русенски младежи дискутираха теми като екзопланетите и българският принос към тяхното откриване, космическите технологии и храните на бъдещето.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност