Screenshot 2024 04 15 142310

Зелени идеи и млади предприемачи – челен опит от ПГИУ „Елиас Канети“

В рамките на проект GenZ4GreenDeal експерти от Русенска търговско-индустриална камара посетиха ученици от Професионалната гимназия по икономика и управление “Елиас Канети”, за да обсъдят техните зелени предприемачески идеи. Проект GenZ4GreenDeal, финансиран по програма Еразъм+ на Европейската комисия, има за цел именно да подпомогне младите хора с идеи чрез различни обучителни инициативи и материали, обмен на know-how и технологичен трансфер.

Една от иновативните концепции бе представена от Цветина Георгиева и Михаела Стоянова, които имат за цел създаване на батерии, захранвани от растението Алое Вера. Тази инициатива не само се стреми да използва чиста енергия, но и да се справи с опасностите за околната среда, породени от отпадъците от конвенционалните батерии. „Нашата иновация идва от желанието да предотвратим замърсяването на природата с отпадъци – често срещана гледка, която помрачава нашите пейзажи“, обяснява Цветина.

Радослав Стефанов от своя страна се занимава с друг критичен проблем, какъвто е повишаването на нивата на въглероден диоксид. Радослав е разработил рекламна кампания, която ще бъде поместена на уебсайта на училището и има за цел да информира обществото за въглеродния отпечатък и да вдъхнови действия за смекчаване на този ефект. „Хората често не са наясно със сериозността на емисиите на CO2. Чрез постоянни напомняния можем да насърчим едно по-съзнателно общество“, заяви той.

Друга заслужаваща внимание презентация беше на Дарина Йонева, която предлага развитието на органична ферма като училищна база. Тази инициатива има за цел да интегрира биологичното земеделие в училищната програма, като позволи на учениците да се включат пряко в производството на устойчиви и здравословни храни. „Това е нещо повече от образователен проект; става дума за култивиране на начин на живот, който уважава и опазва околната среда“, споделя Дарина.

Идеите на младежите от ПГИУ отразяват една по-широка тенденция сред младите хора в България, които все повече осъзнават проблемите на околната среда и са мотивирани да търсят иновативни решения. Русенската търговско-индустриална камара изразява ангажимент за подкрепа на тези млади предприемачи по време на тяхното академично и потенциално професионално пътуване в областта на зеленото предприемачество.

Тъй като тези млади иноватори правят своя отпечатък, те допринасят не само за устойчивостта на околната среда, но и за икономическата и социалната структура на своята общност, проправяйки пътя към едно по-зелено бъдеще.

Разговорите с младежите са събрани във видео-репортаж, който може да видите по-долу.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност