Русенският бизнес покори класациите Астра биоплант стана вицешампион в Капитал 100
|

Русенският бизнес покори класациите: „Астра биоплант“ стана вицешампион в „Капитал 100“

2022 година донесе значителни промени в икономическия ландшафт на България, като най-важният сектор се оказа енергетиката – приходите на топ 30 компании в него скочиха с 105%. Строителството, въпреки неговото важно място в икономиката, бе единственият сектор със спад, свиването в топ 25 компании бе с 5% поради липсата на нови големи държавни поръчки.

Впечатляващ е и ръстът в заводите за машини и софтуерните компании – те се развиват средно с 29% и 19% съответно. По-умерен, но отново висок е ръстът на приходите на 300-те най-големи компании в България, като те нарастват с 50% до общо 165.8 млрд. лв. Това е колкото целия БВП на страната за 2022 година.

Но като погледнем по-близо, виждаме, че една компания от Русе се отличава на фона на тези гиганти.

Астра биоплант„, водещ производител на биодизел и масла, заема втората позиция в класацията на „Капитал 100“, превземайки мястото от много по-големи и по-известни компании. За тази сравнително малка, но динамична компания, създадена през 2005 година от Станко Станков, това е голям успех. През 2022 година, „Астра биоплант“ генерира приходи от 7.7 млрд. лв., което я поставя на второ място в общата класация и на върха на сектор „Горива“, пред „Лукойл България“.

С това достижение, „Астра биоплант“ и другата ключова компания от групата – „Булмаркет ДМ„, търговец на пропан-бутан с приходи от 1.1 млрд. лв., общо стават по-големи дори от медодобивния комбинат „Аурубис България„, който заема водещата позиция в класацията.

Тези успехи не само потвърждават, че русенският бизнес е важен играч в българската икономика, но също така демонстрират и уникалния дух на иновации и предприемачество, който живее в Русе.

Представителите на Русенската търговско-индустриална камара сме горди от тези резултати и от важната роля, която „Астра биоплант“ и „Булмаркет ДМ“ играят в развитието на регионалната и националната икономика. Това подчертава значението на локалните бизнеси и призовава за повече подкрепа и внимание към тяхната работа и развитие. Всичко това ни напомня, че истинската сила на българската икономика идва от вътре и че всеки град и регион има роля в нейното общо развитие и успех.

За да прочетете статията, въз основа на която е направен анализът, кликнете тук. Автор: Теди Василева, вестник Капитал.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност