Adv. Anatoli Kazakov is an official arbitrator of the Arbitration Court to BCCI in the region

Адв. Анатоли Казаков е официален арбитър на Арбитражния съд към БТПП в региона

Във връзка с разширяването на дейността на Арбитражния съд към БТПП, в Русенска търговско-индустриална камара вече ще има възможност за разрешаване на възникнали спорове между търговските дружества от региона.

Adv. Anatoli Kazakov is an official arbitrator of the Arbitration Court to BCCI in the region

На 13.10.2021 бе представена новосъздалата се възможност за разрешаване на търговски спорове между компаниите в гр. Русе, а именно чрез регионалното звено на Арбитражен съд при БТПП. Информацията бе представена от изпълнителния директор на РТИК Милен Добрев и лицензираният арбитър към БТПП адв. Анатоли Казаков.

Потенциалните търговски спорове ще се водят именно в конферентната зала на РТИК, която позволява присъствието на голям брой заинтересовани лица, както и техническо обезпечение, чрез което дистанционно могат да се включват вещи лица или други заинтересовани страни.

Адв. Казаков обясни, че арбитражните процеси са много по-гъвкави от традиционните съдилища, давайки множество възможности за бързо и ефективно разрешаване на всякакви търговски спорове. Тъй като арбитражната опция се вписва в договорните отношения между страните, те се отнасят с по-голямо доверие към процеса и в повечето случаи, след приключване на делото, могат да запазят добрите си бизнес отношения.

Друго предимство на арбитражния процес е, че е със значително по-ниски такси и странични разходи, липсва тромавостта при различните инстанции на съдилищата, което за по-малките компании е огромно предимство, тъй като не се налага да „влачат“ дела с години. За пример, едно арбитражно дело може да приключи за 3 до 6 месеца. Освен това страните могат да договорят свои собствени правила при воденето на процеса, включително да запазят пълна конфиденциалност.

Адв. Казаков коментира още, че не е задължително арбитражната клауза да е залегнала в първоначалния търговски договор между страните, а такова споразумение може да се сключи на по-късен етап, дори непосредствено преди започване на арбитражната процедура.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност