НСИ отбелязва ръст на промишленото производство

Промишленото производство в България нараства с 13,2% през ноември миналата година спрямо същия месец на 2020 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е четвърти пореден месец на растеж за показателя. Месечното увеличение е с 1,4%, показват още статистическите данни на календарно изгладения индекс.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 48%, в добивната промишленост – с 42,3%, и при преработващата промишленост – с 5,5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост през ноември спрямо същия месец на 2020 г. се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 62,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 50,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 22,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 16,9%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Най-голям спад статистиката регистрира при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 28,1%, производството на напитки – с 23,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 16,8%.

Месечни изменения

През ноември 2021 г. повишение спрямо октомври е регистрирано в добивната промишленост – с 8,2%, и при преработващата промишленост – с 0,7%, а намаление – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2,6%.

НСИ наблюдава съществен ръст в преработващата промишленост при: производството, некласифицирано другаде – с 31,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16,5%, производството на напитки – с 5,2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 5%.

По-значително намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – със 17,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 3,5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 3,4%.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност