РТИК стана съучредител на международната Асоциация на дунавските търговски камари

РТИК стана съучредител на международната Асоциация на дунавските търговски камари

На 23 септември в Букурещ бе официално формирана „Асоциация на дунавските търговски камари“ (Danube Chambers of Commerce Association, DCCA) – събитие, в което имаше изразено русенско участие. Русенската търговско-индустриална камара бе един от учредителите на Асоциацията, в която членуват организации от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Хърватия, Сърбия, България и Турция.

РТИК има сериозен принос в развитието на международната организация, където взема дейно участие още от първите дни на съществуването на идеята, която възниква преди почти 10 години. По време на учредителното събрание изпълнителният директор на РТИК Милен Добрев бе избран за член на Надзорния Съвет на Асоциацията, което е и своеобразно признание за русенската организация, която първа в България се включва в структурата на Дунавските камари.

В рамките на събранието бяха очертани насоките за дейността, изцяло следвайки модела на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Обсъдени бяха конкретни концепции за реализиране на международни проекти за развитие на икономиката в този глобален регион.

Следващото общо събрание на DCCA ще се проведе през 2020 г. в Истанбул, Турция, по покана на камарата на Истанбул.

Асоциацията на Дунавските търговски камари възниква като неформална организация през 2010 г., с идеята да подпомага регионите на дунавските държави при идентифицирането на нови възможности за сътрудничество, улесняване на бизнес контакти и постоянен обмен на информация и добри практики. Една от основните цели на Асоциацията е да намали значителните разлики в икономическото развитие на дунавските региони, и на държавите като цяло, в съответствие с приоритетите на Дунавската стратегия.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност