Милен Добрев: В България се обръща по-голямо внимание на количественото, вместо на качественото измерение на трудовия пазар

Милен Добрев В България се обръща по-голямо внимание на количественото, вместо на качественото измерение на трудовия пазар

„Нашите наблюдения като бизнес организация не споделят този песимизъм за задаваща се криза, а по-скоро можем да говорим за временно забавяне на тенденциите за растеж. Данните на НСИ за тази година са в съответствие със сезонния характер на икономиката в България, и подобни резултати наблюдаваме всяка година“. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев в предаването „На фокус: Регионът“, чийто акцент тази седмица попада върху икономиката на гр. Русе.

Що се отнася до липсата на квалифицирана работна ръка, г-н Добрев направи паралел с Румъния, където не само има по-голям ресурс в контекста на европейските фондове, но и бизнесът инвестира повече собствени средства в своя персонал. В момента в България се обръща твърде много внимание на количественото измерение на трудовия пазар, вместо на качественото, което е доста по-важно за бизнеса, коментира още той.

Положителна тенденция е, че все повече фирми осъзнават важността да инвестират в развитието на човешкия ресурс. Притиснат от недостига на работна ръка, бизнесът полага все повече усилия в развитието на компетенциите и задържането на персонала. Именно тук Русенската търговско-индустриална камара фокусира своите усилия като развива дейности в подкрепа на този процес. Инициативите, които РТИК реализира по проекти са насочени към подобряване компетенциите на човешките ресурси, което подобрява както техните перспективи за устойчива заетост, така и повишава конкурентоспособността на фирмите, в които работят. Чрез разработването и прилагането на иновативни методи и обучително съдържание, специалистите имат възможност да усвояват по-бързо и ефективно материята в своята професия. От друга страна, пренасянето на международен опит и know-how помага на бизнеса да се адаптира по-бързо и успешно и да бъде по-конкурентен на чуждестранните пазари.

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност