Двете най-стари търговски камари в България и Румъния задълбочават икономическото сътрудничество
|

Двете най-стари търговски камари в България и Румъния задълбочават икономическото сътрудничество

Днес, 21 ноември, в Букурещ официално бе подписан Меморандум за сътрудничество между представители на Русенската търговско индустриална камара и Букурещката търговско индустриална камара. От българска страна документът бе подписан от Маргарит Вутов, председател на РТИК, а от румънска – от председателя на БТИК – Костика Мустаца.

По време на церемонията бе направена и историческа препратка към корените на двете камари – Русенската води началото си от 1890 г., а Букурещката – от 1860 г. Г-н Мустаца коментира, че България е много подходяща дестинация за румънския бизнес, заради дългата история на сътрудничество между двете страни, и изрази надежда, че и след днешните събития ще се откриват много нови възможности за развитие на трансграничния регион. Той засегна и един от основните проблеми пред бизнеса от двете страни на река Дунав – трудностите при преминаването на границата, и нуждата от съвместна работа с институциите за решаването му.

С настоящото споразумение се цели заздравяване на икономическото сътрудничество и развитието не само на регионите Русе и Букурещ, но индиректно и на България и Румъния. Двете организации се ангажират да работят заедно в търсене на нови търговски възможности, чрез периодична обмяна на пазарна информация, обмяна на добри практики в сферата на търговското законодателство в опит за преодоляване на правните пречки пред развиване на бизнес, и множество възможности за включване на пазара за своите членове.

В тази връзка всяка от страните ще подпомага организирането или участието в международни панаири, специализирани изложения, икономически и технически панаири, информационни бюра, симпозиуми, семинари, конференции и други средства за насърчаване на търговския обмен и разширяване на икономическото сътрудничество.

Двете камари ще провеждат и съвместни консултации при своите дейности в общи международни структури, на първо време в Дунавската федерация на търговските камари. 

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност