Представяме есето, спечелило трета награда в конкурса на РТИК

Представяме есето, спечелило трета награда в конкурса на РТИК

Годината е 2040. Русенска търговско-индустриална камара се подготвя за честването на своя 150-ти юбилей. Но Русе не е същият – за две десетилетия много неща са се променили…

Днес градът ни е приказно място за живеене. Няма нищо общо с Русе от 2020г. За тези 20 години названието му прерасна от Малката Виена до Дунавската столица на България, което е дело на нас – много млади действащи русенци и РТИК. От пристанище на възможности превърнахме Дунавската столица в пристанище на преуспяващи бизнес начинания. От град на свободния дух Русе стана град на… Познайте какво? Град на предприемаческия дух!

Но не винаги градът беше това, което е днес.
Във времето през 2020г., когато писах това писмо към бъдещето, Русе беше едно типично българско градче. Държавната икономика бе в състояние на рецесия. Управлението не се одобряваше от населението в знак, на което имаше протести. А коронавирусът ни изведе от нормалното ежедневие. Въпреки това будни граждани и РТИК направиха всичко възможно, за да оправят ситуацията. И те успяха!

Тези лидери поведоха нацията по правилния път. Показаха ни как да се обърнем към личността си и да постигнем желаното чрез силата на нашия ум. Ние подобрихме качеството си на живот, а оттам качеството на живот на града и страната. Защото разбрахме, че е важно да търсим отговорите в самите нас, а не във външните обстоятелства. Защото разбрахме, че е важно да действаме заедно, като един народ, като едно цяло. Оттук започна всичко. Когато променихме начина си на мислене, ние променихме България.

През тези 20 години всичко се промени, благодарение на РТИК и обществото. Икономиката тръгна нагоре. Стандартът на живот се подобри. Хилядите българи от чужбина се върнаха на родна земя. Младото общество избра да реализира потенциала си в България. Предприемачите развиха устойчиви бизнеси, предоставящи хиляди възможности. Нацията стана по-единна. България се възроди!

А Русе? От Дунавската столица започна всичко.

Как го постигнахме ли? Единствено като променихме възгледите си за живота.
Русе посреща безброй туристи, круизни кораби и яхти. Той се радва на отворена граница със съседката Румъния. Произвежда стилни облекла и организира модни дефилета. Летище „Русе“ отново отвори врати. Градът на предприемаческия дух произвежда и използва иновационни технологии. За опазването на чистия въздух се грижат електрическите коли, както и електрическите скутери на Моторета. Превърнахме се в център на новации. Но най-важни са хората тук. Защото хората правят града!
Ние от РТИК тържествено каним всички русенци на специалния 150-ти юбилей на организацията, който ще се проведе на 8.ноември 2040г. Всеки е добре дошъл! Ще се съберем да отбележим всички постигнати цели от 2020 до 2040г. и да дадем начало на новите. Ще ви очакваме!

Животът ти започва тогава, когато решиш да го промениш.

Яна Пенева, 16г., ПГИУ „Елиас Канети“

Подобни новини

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате новини, актуална информация за проекти и известия за предстоящи събития.

Политика за поверителност